'Populariteit Justin Bieber beschadigt natuurgebied IJsland'

Kloof lijdt onder massatoerisme

IJsland sluit de Fjaðrárgljúfur-kloof tijdelijk voor toeristen. Het natuurgebied heeft te lijden onder een bezoekersgolf nadat het in 2015 verscheen in een videoclip van Justin Bieber.

IJsland zag het bezoekerspercentage van de kloof in de afgelopen jaren met zeker tachtig procent stijgen en dankt dat met name aan Biebers video bij 'I'll Show You'. En tegen zo veel bezoekers is het natuurgebied niet opgewassen. Inga Hlin Palsdottir, directrice van een groot toerismebureau in IJsland, vertelt CNN Travel dat het niet Bieber of zijn fans zijn die schuld hebben aan de schade. "Het gebied was niet bestand tegen deze populariteit. We moeten een betere infrastructuur bouwen zodat we mensen het hele jaar door kunnen ontvangen." Ook zou de veiligheid van bezoekers nu niet voldoende kunnen worden gewaarborgd.

De IJslandse autoriteiten gaan onderzoek doen naar een goede oplossing om het gebied voldoende te beschermen tegen massatoerisme. Opties die worden genoemd zijn het bouwen van wandelpaden en uitkijkplatformen, het vragen van entree, of het gebied een paar maanden per jaar sluiten voor bezoekers.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Thailand als voorbeeld

IJsland is niet het eerste land dat ingrijpt als gevolg van massatoerisme op een beroemde filmlocatie. Thailand sloot vorig jaar het beroemde Maya Bay op Koh Phi Phi. De baai werd een beroemde toeristische attractie nadat het in 2000 verscheen in de film The Beach van Leonardo DiCaprio. Begin dit jaar bleek dat het gebied langzaam begint te herstellen.

Foto omslag: still YouTube

STER Advertentie
STER Advertentie