Programma

De eerste week van Bert in Zuid-Korea

  1. Nieuwschevron right
  2. De eerste week van Bert in Zuid-Korea

Bert Haandrikman is woensdag 7 februari geland in Zuid-Korea. Een overzicht van zijn eerste week op de Olympische Spelen.

Woensdag

Bert landt woensdag 7 februari om 16.00 uur in Zuid-Korea. In Nederland is het op dat moment 8.00 uur. Het is in het gastland van de Olympische spelen acht uur later dan hier. Zijn vlucht naar Seoul duurt maar liefst elf uur. Aan boord is ook schaatser Jan Smeekens, die vrijdag namens TeamNL de vlag draagt tijdens de openingsceremonie.

Vrijdag​

Vrijdagmiddag 9 februari vindt de openingsceremonie van de Olympische Spelen plaats. Bert volgt het vanuit het Holland House. "Mensen hebben heel veel geld betaald om erbij te kunnen zijn. Het goedkoopste kaartje kost 200 dollar en voor de duurste plekken in het stadion betaal je ruim 1000 dollar. Daar had ik natuurlijk geen geld voor." Bijzonder is dat alle landen op alfabetische volgorde van het gastland binnenkomen. Nederland is als vijfde aan de beurt. Tijdens de openingsceremonie gebeurt er iets wat al sinds de jaren '50 niet meer is voorgekomen. Iemand van de familie van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, zijn zus, schudt de hand van de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.

Vrijdagavond

Bert vertelt dat eten op dat moment een lastig verhaal is. "Ik kan de menukaarten niet lezen, dus ik bestel ramdom maar wat te eten." Een ander punt waarover Bert zich verbaast, is de beveiliging. Zo vliegen er 1200 drones over het Olympisch gebied heen en staan er echte bunkers met torens en tanks. Desondanks voelt Bert zich helemaal welkom. "De mensen hier maken allemaal een buiging voor je alsof je de koning bent."

​Zaterdag

Bert begint een echte ster te worden in Zuid-Korea. Voorbijgangers kunnen het niet laten om hem op de foto te zetten. "Ik dwaal rond met een microfoon in mijn hand en zie er natuurlijk iets anders uit dan de gemiddelde persoon hier." Bert is op een Aziatische markt en vindt daar vis in alle soorten en maten, zowel levend als dood.

​Maandag

​Het weer in Zuid-Korea is een verhaal apart. Bert moet daar echt even aan wennen. "Zo koud als hier heb ik het nog nooit meegemaakt. Het is -11 graden, maar de gevoelstemperatuur is zelfs -16." Koning Willem-Alexander volgt de Nederlandse sporters van dichtbij op de voet. Hij gaat maandagmiddag compleet uit zijn dak bij het schaatsen van de vrouwen. Bert heeft bewondering voor de koning. "Ik weet niet of het spontaan knuffelen van omstanders bij hem past, maar hij is wel een enorme sportliefhebber. Hij leeft echt mee."

Dinsdag

Hij moet eraan geloven: Bert proeft de lokale specialiteit, zonder dat hij weet wat hij eet. "Wat er nu voor me ligt, doet me denken aan de metworst die mijn moeder de hele zondag in de pan laat koken en die dan uiteindelijk in de soep belandt." Bert neemt een hap en laat weten dat de lokale specialiteit, Koreaanse bloedworst, prima te doen is.

Dag 5 van de Olympische Spelen: "Roest is een grote verrassing!"

Een ding waar Bert zich wel aan ergert, is de huldiging in het schaatsstadion. "Dan is er geen Wilhelmus. Ze mogen dan wel op een podium staan, maar dan krijgen ze een béértje! Dat vind ik echt ernstig." De medaillewinnaars krijgen de witte tijger Soohorang, de mascotte van de Olympische Spelen, na de wedstrijd. Het uitreiken van de medailles is een logistiek probleem en gebeurt daarom telkens een dag later. De schaatswedstrijden vinden plaats in Gangneung en de prijzen worden uitgereikt in Pyeongchang, een afstand van van ruim 60 kilometer.

Ster advertentie
Ster advertentie