'Black' is een klassieker omdat...

dit hét essentiële Pearl Jam-nummer is

Pearl Jam breekt begin jaren 90 door met twee dikke hits, maar het sterkste nummer van debuutplaat Ten was nooit een single.

Nummer 12

Iedereen die ook maar een beetje bekend is met het werk van de Amerikaanse band Pearl Jam kent het nummer 'Black'. Sterker nog, het staat op nummer 12 in de Top 2000, dus héél véél mensen vinden dit één van de aller mooiste liedjes die ooit gemaakt is. 'Black' speelt zelfs een belangrijke rol in de totstandkoming van de grungeband uit Seattle. Waarom is deze klassieker dan geen hit geweest?

Te persoonlijk

Het antwoord is simpel: 'Black' is nooit op single uitgebracht. Platenfirma Epic hoort direct dat 'Black' een potentiële hit is en dringt er in 1992 op aan om 'Black' als opvolger uit te brengen van de succesvolle singles 'Jeremy' en 'Alive'. De band weigert echter, omdat ze het liedje te persoonlijk vinden om het uit te melken als uithangbord voor het debuutalbum Ten. Het nummer gaat over het verwerken van liefdesverdriet.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Eddie aan de lijn

De principiële jongens van Pearl Jam zorgen ervoor dat 'Black' op eigen kracht, zonder videoclip of ingekorte singleversie, een klassieker wordt. Wanneer Amerikaanse radiostations desondanks vaak 'Black' beginnen te draaien, belt Eddie Vedder persoonlijk de radiomakers op om te vragen of Epic zonder toestemming van de band toch een single heeft uitgebracht van 'Black'. De zenders draaien de track echter gewoon van de cd, omdat ze het een tof nummer vinden. 

Op auditie

Het is één van de meest gespeelde nummers uit het repertoire van Pearl Jam. In 1992 geeft Pearl Jam een, volgens velen, legendarisch optreden op Pinkpop met 'Black' als hoogtepunt. De door gitarist Stone Goddard geschreven instrumentale versie van 'Black', dat dan nog 'E Ballad' heet, staat op de democassette die pompbediende Vedder in 1990 in handen krijgt. Op weg naar Seattle voor de auditie als zanger van Pearl Jam schrijft Vedder de tekst. Met vlag en wimpel geslaagd!

Ken Je Klassiekers: 20 - 26 februari | Zo vraag je een klassieker aan:
Web: nporadio2.nl/kenjeklassiekers
NPO Radio 2 App: stuur een appje naar de studio
SMS: stuur een smsje naar 2222
Twitter: @NPORadio2 #kenjeklassiekers

STER Advertentie
STER Advertentie