Artiest

K'Naan

  1. Artiestenchevron right
  2. K'Naan
K'Naan is een van origine Somalische muzikant, dichter, rapper en zanger. Hij groeit op in Canada en in 2010 komt hij onder de aandacht bij het grote publiek door zijn samenwerkingen met grote namen uit de muziekwereld (waaronder de band Keane) en zijn WK-single 'Wavin' Flag'. 

In de Somalische hoofdstad Modagishu ziet Keinan 'K'Naan' Abdi Warsame op 30 mei 1978 het levenslicht. Hij is de zoon van een van de meest populaire zangeressen uit Somalië, Magool, en de dichter Haji Mohamed. In 1991 breekt de Somalische burgeroorlog uit en moet hij vluchten. Via een tussenstop bij familie in New York, komt de hele familie Warsame uiteindelijk terecht in Toronto, Canada, waar een grote Somalische gemeenschap is.

Hiphop

Zijn vader is al eerder vertrokken naar de VS en stuurt K'Naan hiphop- en rapplaten. Als K'Naan is neergestreken in Canada blijft de liefde voor hiphop groeien en begint zijn Engels (mede door het luisteren naar deze muziek) beetje bij beetje beter te worden. 

Youssou N'Dour

In 1999 regelt K'Naan via een vriend (Sol Guy) een performance voor de United Nations High Commissioner for Refugees. Daar voert hij een spoken word-stuk op, waar hij kritisch is op het beleid van de VN. In het publiek zit Youssou N'Dour die onder de indruk is van de jonge performer en hij besluit K'Naan op sleeptouw te nemen. Zo doet hij een bijdrage aan N'Dours album Building Bridges uit 2001 en mag hij mee met de wereldtour.

The Dusty Foot Philosopher

Deze eerste stappen leiden tot meer optredens in de muziekbizz en dat hij producer Jarvis Church ontmoet. Samen met hem neemt hij in 2005 zijn album The Dusty Foot Philosopher op dat bijzonder goed ontvangen wordt door de muziekpers en zelfs een BBC Radio 3 Award for World Music oplevert in de categorie beste nieuwkomer.

Bekendheid

K'Naan werkt hard en dat levert ook veel op. Hij tourt de wereld over en wordt door grote namen uit de muziekwereld gevraagd om mee te spelen op verschillende tracks, denk aan Nelly Furtado, Mos Def, The Roots, etc. Ook verzorgt hij een optreden op de BET Awards van 2008. Dit alles draagt bij aan meer en meer bekendheid.

Troubadour

Tussen alle bedrijven door neemt de muzikant zijn volgende album op. Troubadour krijgt in 2009 een internationale release. In hetzelfde jaar neemt hij het nummer 'Stop For A Minute' op met de band Keane. Deze plaat wordt in 2010 uitgebracht en een hit. Het grote publiek in Nederland hoort zo voor het eerst van hem.

WK voetbal 2010

Een bekend colamerk pikt de populariteit van K'Naan ook op. De song 'Wavin' Flag' wordt opgepoetst en gebruikt in alle campagne-uitingen rond het Wereldkampioenschap voetbal in 2010 in Zuid-Afrika.