Artiest

Van Morrison

  1. Artiestenchevron right
  2. Van Morrison

Van Morrison is een Noord-Ierse singer-songwriter en multi-instrumentalist, die in 1965 doorbreekt als leadzanger van de band Them. Hij start in 1967 een solocarrière, waarin hij evergreens maakt als Brown Eyed Girl, Have I Told You Lately, Moondance en Crazy Love.

Biografie

George Ivan Morrison wordt op 31 augustus 1945 geboren in Belfast. Als puber al start de jonge muzikant met optreden in lokale orkestjes. Hij kan meerdere instrumenten bespelen, waaronder piano, gitaar en saxofoon. Medio jaren vijftig krijgt hij de bijnaam Van (afkorting van Ivan) en die blijft plakken. Hij vindt zijn inspiratie in de platencollectie van zijn pa, die hem blues, gospel, country en soul laat horen. Vooral Ray Charles en Solomon Burke laten een diepe indruk achter. Hij reageert in april 1964 op een advertentie voor een nieuw orkest dat opzoek is naar muzikanten. Deze wordt uiteindelijk Them gedoopt, naar de gelijknamige horrorfilm. De band breekt in eigen land in 1965 door met de door Morrison geschreven song Gloria. Het nummer is twee jaar later een top 3-hit in Nederland.

Brown Eyed Girl

Na de breuk met Them gaat Morrison op zoek naar een Amerikaanse platenfirma. Hij tekent in allerijl een contract met Bang Records. Daar krijgt hij achteraf spijt van, want hij zou nooit een cent van het album Blowin’ Your Mind! gezien hebben. Hij is sowieso niet blij met de hoes en ook op andere vlakken schiet Bang Records tekort. De single Brown Eyed Girl wordt echter een grote hit. Aanvankelijk heet het liedje Brown-Skinned Girl, al lijkt het Morrison slimmer om de tekst aan te passen. Ook in Nederland is het Morrisons eerste en tevens grootste hit. Na het debacle bij Bang Records wordt hij van zijn contract verlost door de veel grotere platenfirma Warner Bros., waar Morrison in 1968 de elpee Astral Weeks uitbrengt. De plaat is niet direct een groot succes, maar zet wel de toon voor de latere platen van de muzikant.

Moondance

Morrisons derde plaat Moondance brengt in Nederland geen enkele hit voort wanneer het in 1970 verschijnt, maar zal uiteindelijk een klassieker blijken. Naast het jazzy titelnummer groeien songs als Crazy Love, And It Stoned Me en Into The Mystic in de jaren erna uit tot zijn meest geliefde stukken. Het album zelf verkoopt overigens wel heel goed in ons land en piekt in de top 10. Het nummer Domino, te vinden op Morrisons vierde soloalbum His Band And The Street Choir, is in 1971 zijn tweede hit in Nederland. Een van Morrisons bestverkochte platen in zowel Nederland als de VS is Saint Dominic's Preview uit 1972, met daarop de single Jackie Wilson Said (I'm In Heaven When You Smile). Het wordt pas tien jaar later een echt grote hit, maar dan in de uitvoering van Dexys Midnight Runners.

Bright Side Of The Road

Gedurende de jaren zeventig blijft Van Morrison productief, met vrijwel jaarlijks een nieuwe elpee, al zwakt zijn plaatverkoop geleidelijk af. Hij lijkt niet opgewassen tegen de nieuwe discomuziek die halverwege dat decennium zijn intrede doet. In tegenstelling tot veel van zijn collega’s, waaronder Paul McCartney, Rod Stewart en The Beach Boys, komt Van The Man niet in de verleiding om mee te liften op het succes van het discogenre. Een echt grote hit gedurende het discotijdperk blijft dan ook uit, al is het vrolijke Bright Side Of The Road, afkomstig van het album Into The Music, in 1979 een veel gedraaid liedje op de radio. In augustus van dat jaar treedt hij op in Ahoy, Rotterdam. Nadien beginnen de verkopen van zijn elpees ook weer aan te trekken.

Have I Told You Lately

Van Morrison blijft volop albums uitbrengen in de jaren tachtig, waarvan met name Inarticulate Speech Of The Heart uit 1983 en Poetic Champions Compose uit 1987 heel goed verkopen. In 1988 maakt hij het folkalbum Irish Heartbeat met The Chieftains. In de hitparades is er in die jaren geen spoor van Morrison te bekennen, tot de zomer van 1989, wanneer de lieflijke ballad Have I Told You Lately verschijnt. Dit is zijn eerste top 20-notering in achttien jaar tijd. Het album Avalon Sunset bereikt in 1989 de top 10 van de albumlijst. Een nieuwe generatie maakt zodoende kennis met de zanger en zijn oude werk wordt in 1990 gebundeld op een goed verkopende Best Of-cd. In juni van dat jaar is hij zelfs te zien op Pinkpop, tussen artiesten als Nick Cave, Urban Dance Squad en Red Hot Chili Peppers.

North Sea Jazz

Gedurende de jaren negentig zien Nederlandse fans van Van Morrison hun idool twee keer optreden op North Sea Jazz en even zo vaak in Vredenburg. Zijn platen blijven aardig verkopen. In 1993 heeft hij nog een bescheiden hitje met een remake van Gloria, nu samen met John Lee Hooker. Van Morrison krijgt in 1996 een Britse ridderorde uitgereikt voor zijn verdiensten. Pas in 2005 bereikt weer een van zijn albums de top 10 van de verkooplijst, ditmaal Magic Time. Tien jaar later heeft hij zijn hoogste notering ooit in de Album Top 100 te pakken met Duets: Re-working The Catalogue, waarop hij duetten zingt met Gregory Porter, Mick Hucknall, George Benson, Michael Bublé, Steve Winwood en Mark Knopfler. Deze cd piekt op de derde plek. Keep Me Singing en Latest Record Project - Volume 1 bereiken eveneens de top 10, respectievelijk in 2016 en 2021. Naast optredens op North Sea Jazz geeft Morrison door de jaren heen concerten in Carré, de HMH, Ziggo Dome en Paleis Soestdijk.