Artiest

The Strokes

  1. Artiestenchevron right
  2. The Strokes
Vijf vrienden uit New York die in 1998 besluiten een rockband te beginnen. The Strokes blinken uit in een mix van 70’s rock en 80’s new wave/punk. In 2001 verschijnt het debuutalbum Is This It?

Julian Casablancas (zang/tekstschrijver), Fabrizio Moretti (drums), Albert Hammond Jr. (gitaar), Nick Valensi (gitaar) en Nicolai Fraiture (bas) zijn zonen van de eerste generatie immigranten die vanuit Europa en Zuid Amerika het beloofde land binnentrekken.

New York

In 1998 wordt de basis gelegd voor The Strokes als ze zich bij elkaar aansluiten in de Music Building in NY. Met hun mediterrane uitstraling, hun postpuberale, romantische teksten, en een combinatie van punk, new wave en underground muziek slaat de band al snel aan bij een groot publiek. Binnen een jaar hebben ze alle zalen van New York, van klein naar groot, plat gespeeld.

The Modern Age

Ze nemen hun eerste demo op, getiteld The Modern Age, welke drie nummers bevat. De demo komt terecht op het bureau van de grote baas van Rough Trade Records, en hij is zo enthousiast dat hij de jongens gelijk een platencontract aanbiedt. In januari 2000 wordt 'The Modern Age' uitgebracht. The Strokes doen een uitverkochte tour in de UK, gevolgd door tours met Guided By Voices en Doves.

Is This It?

Met producer Gordon Raphael nemen ze in de Transporter Raum Studio vervolgens debuutalbum Is This It?op. Het album verschijnt uiteindelijk in september 2001 op RCA/BMG. De muziek laat zich omschrijven als 70’s NY-rock vertaald naar het nieuwe millennium. De band wordt vaak vergeleken met bands als de New York Dolls, Television en Velvet Underground. Het album krijgt wereldwijd lovende recensies en al snel is de band enorm populair. De single ‘Someday’ wordt in het najaar van 2002 3FM Megahit.Room on Fire (2003) is de vervolg plaat die gevolgd wordt door de 'Room on Fire' toer. Het jaar erna zijn er plannen voor een live-album, maar die gaan uiteidelijk niet door. In 2006 brengen ze hun derde studioalbum First Impressions of Earth uit. Na een uitgebreide toer rond het album, geeft de band aan een "much needed break" te nemen.

Soloprojecten

Het blijft dan ook stil rond The Strokes als band, maar de leden zitten niet stil. Ze werken bijna allemaal aan een soloproject. Gitarist Albert Hammond Jr. start in 2006 een project onder zijn eigen naam. En in dat jaar verschijnt ook zijn eerste plaat Yours To Keep. Twee jaar later volgt ¿Cómo Te Llama? (What’s Your Name). De drummer Fabrizio Moretti richt in 2008 de gelegenheidsband 'Little Joy' op samen met de Braziliaanse singer-songwriter Rodrigo Amarante en zijn vriendin Bikini Shapiro. Nikolai Fraiture is bezig met zijn muziekproject 'Nickel Eye' en ook zanger Julian Casablancas werkt met andere muzikanten buiten zijn bandleden. Hij maakt samen met Pharrell Williams en Santogold het nummer ‘My Drive Tru’ naar aanleiding van het tienjarige bestaan Converse.Ze geven aan dat al deze projecten niet het einde van The Strokes betekenen, maar dat het nog minimaal tot 2009 zal duren voordat ze weer samen aan het werk gaan.