Artiest

Kool & The Gang

  1. Artiestenchevron right
  2. Kool & The Gang
Kool & The Gang begint in de jaren ‘60 als jazzband 'The Jazziacs'. Beïnvloed door James Brown en Sly And The Family Stone voegen ze meer funk aan hun sound toe. De flamboyante kleding en strak gechoreofeerde danspasjes maken van Kool & The Gang een bezienswaardigheid. In het discotijdperk scoort de band hit na hit!

De leden van Kool and the Gang groeien in New York op met de muziek van oa Miles Davis. De jongens komen uit arme gezinnen en hebben het zwaar. De moeder van Ronald en Robert Bell schrijft uit pure wanhoop een brief naar president Kennedy, samen met een tekening van hun huis, gemaakt door Ronald. Kennedy leest tot ieders verbazing de brief voor op tv. Hun moeder neemt uiteindelijk ander werk om zo haar zoons te kunnen onderhouden.

Bende

De andere bandleden bekwamen zich enigszins in het bespelen van hun muziekinstrumenten. Robert Bell is inmiddels lid geworden van een bende in New Jersey - The Imperial Lords - en luistert naar de naam Tamango. Hij leent zo af en toe een muziekinstrument bij de instrumentuitleen, maar blijft zoeken naar het juiste instrument. Ronald voelt er ook wat voor om lid te worden van een bende, maar na een achtervolging door een rivaliserend bendelid met een bijl ziet hij er vanaf.  

Kool met een K

Ronald nodigt, als hij in het bandje The Jazz Birds zit, zijn broer uit om eens te komen kijken. Robert vindt het sfeertje rondom de band zo relaxed dat hij besluit om het bendeleven achter zich te laten. Hij wordt lid van de band als bassist en verandert zijn naam. Omdat er al genoeg mensen 'Cool' heten, noemt hij zich Kool met een K.Ricky,  Ronald, Spike, George en Kool vormen inmiddels het bandje The Jazziacs. Ze krijgen van klasgenoot Claydes de uitnodiging om als achtergrondband te fungeren bij een opname bij Motown. Ze spelen mee en met Claydes erbij vormen ze weer een nieuwe band; The Soul Town Band With The Soul Town Revue. Ook deze naam is geen lang leven beschoren en ze veranderen in 1968 in Kool & The Flames.

Danspasjes

Ze voegen een aantal danspasjes toe aan hun act en veranderen hun naam in Kool & the Gang. Dit doen ze omdat Kool & The Flames teveel doet denken aan James Browns Famous Flames. Ze nemen hun eerste album Kool & The Gang op. De flamboyante kleding en strak gechoreografeerde danspasjes maken van Kool & the Gang een bezienswaardigheid. Bovendien slaat hun funky muziek erg en hun derde album Wild And Peaceful levert drie hits op, waaronder 'Jungle Boogie'.

Geld en roem

Toch gaat het niet van een leien dakje voor de band. Dennis, bandlid en tour manager, en Ricky hebben verhitte discussies over financiën. Dit leidt uiteindelijk tot een vechtpartij in een hotellobby, waarbij het tweetal uiteindelijk een toevallig passerende bruidstaart weet om te stoten. Er wordt een nieuwe tourmanager in dienst genomen.De bandleden zijn allemaal op zoek naar spirituele groei en verdiepen zich in uiteenlopende religies. Ronald en Robert worden begin jaren zeventig al lid van The Nation Of Islam. Ronald zal voortaan als Khalis (intelligent) door het leven gaan en Robert als Muhammed (veel geprezen). In 1976 verdiept de band zich in Oosterse filosofie en Yoga. Dennis Thomas draagt op een gegeven moment zelfs een tulband tijdens optredens. Het wordt Ricky te gortig en in datzelfde jaar stapt hij uit de band. 

Open Sesame

Van het album Open Sesame uit datzelfde jaar wordt het gelijknamige nummer gebruikt voor de soundtrack van de film Saturday Night Fever, welke twee Grammy Awards binnensleept. Het discotijdperk piekt en de concurrentie neemt toe. George Clinton speelt vette funk en ook bands als Earth, Wind and Fire en The Commodores wagen zich onder de discobol. Kool en zijn vriendjes besluiten er een leadzanger bij te nemen. James Taylor doet auditie en wordt aangenomen en Clifford James wordt toegevoegd als trombonist. In deze samenstelling winnen ze, mede door het succes van album Ladies Night, in 1979 de Amercian Music Awards voor beste R&B groep.

Hit na hit

Tussen 1981 en 1983 brengt de band de ene na de andere hit uit, zoals ´Get Down On It´, ´Take My Heart´ en ´Tonight´. In 1984 volgt het album Emergency, met daarop ´Cherish´ en ´Fresh´. Bob Geldof nodigt hen als enige Amerikaanse band uit voor het Band Aid project. Ze zingen mee aan het nummer ´Do They Know It´s Christmas´. Het gaat langzaam heuvel af met Kool & The Gang. Het succes van disco is inmiddels achter de rug en een aantal bandleden heeft de band reeds gedag gezegd. De band komt langzaam maar zeker in financiële problemen. Een nieuwe tournee door Europa en Azië biedt uitkomst. 

Producent

Khalis produceert naast zijn activiteiten met de band. Hij is onder andere producent van de rapgroep Fugees. Door de vele samples die in de jaren negentig gebruikt worden, wordt de schuld uit de jaren ´80 langzaam maar zeker afgelost en ze nemen weer een aantal albums op. In 2000 komt Where Da Boogie At?. Tegenwoordig treedt de band nog steeds op, waarin ze al hun oude hits ten gehore zullen brengen.

Heden geeft de band nog steeds optredens over de hele wereld. Op 21 juli 2007 speelden zij op het Saturday Night Disco-feest Globall in de Arena te Amsterdam. Op 20 juli 2014 speelde zij op het Hofplein op Robin Rotterdam Unlimited 2014. De band bracht in 2007 een nieuw album uit: Still Kool.