Artiest

Marcus Miller

  1. Artiestenchevron right
  2. Marcus Miller
De in New York geboren Marcus Miller is in de eerste plaats bassist (speelt naast de electrische bas ook nog basklarinet) en produceerde daarnaast albums van talloze grootheden uit de pop en jazz.

524

Marcus Miller (Brooklyn, 14 juni 1959) is een Amerikaanse bassist en producer. Hij heeft aan meer dan 524 muzikale projecten meegewerkt. Marcus Miller komt uit een muzikale familie, zijn vader speelde orgel in de kerk en dirigeerde het koor. Zijn oom Wynton Kelly was jazzpianist van Miles Davis in de late jaren vijftig en begin jaren zestig.

Slapping bass

Marcus Miller staat vooral bekend om zijn carrière als basgitarist die de Slapping Bass-techniek verder heeft ontwikkeld. Hij speelt ook piano, basklarinet en sopraansaxofoon. Als producer heeft hij voor heel veel muzikanten waaronder David Sanborn, Kenny Garrett  en Lalah Hathaway, dochter van de bekende zanger Donny Hathaway, gewerkt. Vooral zijn verdiensten als muzikant in de band van  Miles Davis en producer van platen als "Tutu"  zijn belangrijk. Hij vestigde er zijn reputatie mee en kon zijn briljante muzikale (productie) ideeen  kwijt aan artiesten als David Sanborn, Luther Vandross, Al Jarreau en Chaka Kahn. Millers eigen muziek is een mengeling van funk, jazzrock en r&b.