Artiest

James Blunt

  1. Artiestenchevron right
  2. James Blunt
James Blunt is een Engelse singer-songwriter en voormalige legerofficier. Tijdens zijn diensttijd in Kosovo schrijft hij veel liedjes. Een aantal daarvan komen terecht op zijn debuutalbum Back To Bedlam uit 2004, waaronder de nummer 1-hit You’re Beautiful.

Biografie

James Hillier Blount wordt op 22 februari 1974 geboren. Hij krijgt zijn opvoeding op militaire scholen, omdat zijn vader soldaat is. Zoonlief gaat zelf ook het leger in en is namens de NATO als officier actief tijdens de Kosovo-oorlog, eind jaren negentig. Daar start hij met het schrijven van liedjes. Na zijn diensttijd gaat hij optreden. Blunt tekent hij bij het platenlabel van voormalig 4 Non Blondes-zangeres Linda Perry, nadat ze hem heeft zien spelen op het Amerikaanse festival SXSW. Debuutalbum Back To Bedlam wordt geproduceerd door Tom Rothrock, die ook achter de knoppen zit bij Badly Drawn Boy, Beck en Elliott Smith. De eerste single is You're Beautiful, die in de zomer van 2005 vier weken op nummer 1 staat in Nederland.

Nummer 2

Goodbye My Lover is de tweede single van James Blunt en bereikt in januari 2006 de vierde plek. De derde single is Wisemen, dat in het voorjaar van 2006 een top 20-hit is. In totaal staat Back To Bedlam 63 weken in de albumlijst en piekt op de tweede plek, onder A Bigger Bang van The Rolling Stones. Er is amper tijd om aan een tweede plaat te werken, dus verschijnt begin 2006 het akoestische album Chasing Time: The Bedlam Sessions. De echte opvolger ligt in september 2007 in de winkelschapen, genaamd All The Lost Souls. Dit album blijft wederom op de tweede plek steken, ditmaal onder Hemel Nr. 7 van Guus Meeuwis. Het album levert Blunt wel zijn derde top 10-single op met 1973. Ook zijn derde plaat, Some Kind Of Trouble, komt niet voorbij de tweede plek, nu vanwege de kerst-cd van Susan Boyle.

Twitter

Na de single Stay The Night uit 2010 zien we de zanger zelden meer terug in de hitlijsten. Bon Fire, de eerste single van het album Moon Landing uit 2013, presteert ondermaats, ondanks de nodige airplay. Het album zelf doet het beter, met een zesde positie in de charts. Blunt kondigt op een geestige manier zijn vijfde album The Afterlove aan. “Als je denkt dat 2016 een slecht jaar was; ik breng in 2017 een album uit”, twittert de zanger, refererend aan de hoeveelheid overleden artiesten in het voorbije jaar. Het Nederlandse publiek blijkt nog steeds niet op James Blunt uitgekeken, want de plaat bereikt de top 10. Die zomer heeft hij een klein hitje met OK, een samenwerking met houseproducer Robin Schulz. Het album Once Upon A Mind uit 2019 maakt weinig los en piekt op nummer 29.