Artiest

Rosemary Clooney

  1. Artiestenchevron right
  2. Rosemary Clooney
Rosemary Clooney was een van meest populaire Amerikaanse zangeressen uit de jaren vijftig. Die populariteit dankte zij vooral aan haar warme stemgeluid, haar perfecte timing en haar uitstekende gevoel voor het juiste liedje.

Bing Crosby, met wie zij regelmatig het podium deelde, zei ooit over haar: ‘she’s the best in the business’. Desondanks kreeg Rosemary Clooney, die door haar fans liefkozend Rosie werd genoemd, tijdens haar leven veel tegenslagen te verwerken. Zo leed zij aan een ernstige vorm van depressiviteit, die verergerde nadat zij getuige was van de moord op haar vriend Robert F. Kennedy.

Gebroken gezin

Rosemary Clooney wordt op 23 mei 1928 geboren in Maysville, Kentucky. Ze groeit op in een katholiek gezin met drie kinderen waarvan de vader een notoire alcoholist is. Dat heeft grote gevolgen voor het gezin. Wanneer Rosemary vijftien jaar is, vertrekt haar moeder met haar broertje Nick naar Californië. Rosemary blijft bij haar vader wonen, samen met haar jongere zusje Betty. Met Betty zet zij ook haar eerste stappen in de muziek. De zusjes Clooney zingen regelmatig tijdens de verkiezingscampagne van hun opa, die tot burgemeester van Maysville wordt gekozen.

Verplicht nummer

In 1941 winnen de zusjes Clooney een talentenjacht, die is georganiseerd door het radiostation WLW in Cincinatti. Als gevolg daarvan komt de zusjes Clooney in contact met de orkestleiders Barney Rapp en Tony Pastor. Als zangeres van Tony Pastor’s Big Band neemt Rosemary in 1946 haar eerste plaatje op. In 1949 sluit zij een platencontract met Colombia Records. Anderhalf jaar later boekt Rosemary haar eerste succes wanneer het door haar gezongen liedje 'Come On-a My House' een onverwachte nummer 1-hit wordt. Rosemary is er erg blij mee, ook al heeft zij een bloedhekel aan het liedje dat ze onder druk van haar platenmaatschappij verplicht heeft moeten opnemen.

Geliefd

Het succes van 'Come On-a My House' opent de weg naar veel meer succes. Begin jaren vijftig scoort Rosemary grote hits als 'From This Moment On', 'If Teardrops Were Pennies', 'Half As Much', 'Hey There', 'This Ole House' en 'Mambo Italiano'. In 1952 neemt zij enkele duetten op met Marlene Dietrich. Twee jaar later is Rosemary naast Bing Crosby, Danny Kaye en Vera-Ellen één van de grote sterren in de film White Christmas. Met Bing Crosby sluit zij een hechte vriendschap die leidt tot gezamenlijke optredens in radio- en tv-programma’s, een concerttour en nieuwe films. Halverwege de jaren vijftig is Rosemary een beroemd en zeer geliefd zangeres en actrice.

Depressief

Daar komt verandering is wanneer Rosemary trouwt met José Ferrer. Met hem krijgt zij vijf kinderen, die zij zo goed mogelijk probeert op te voeden. Maar het moederschap en een carrière als gevierd zangeres blijkt nauwelijks te combineren. Rosemary wordt depressief en raakt verslaafd aan drugs. In 1967 komt het tot een tweede scheiding met Ferrer. Haar depressiviteit verergert nadat zij op 5 juni 1968 getuige is geweest van de moordaanslag op haar goede vriend Robert F. Kennedy, die zij vergezeld tijdens diens campagne voor de presidentsverkiezingen. Het duurt tot 1976 voordat Rosemary zichzelf enigszins weet te hervinden en haar carrière kan voortzetten.

George Clooney

In 1977 brengt Rosemary een jazzalbum uit dat goed wordt ontvangen door de pers en het publiek. Er volgen nog veel meer succesvolle jazzplaten. Begin jaren negentig speelt zij een gastrol in de populaire tv-serie ER, waarin de hoofdrol wordt gespeeld door haar neefje George Clooney. In 1999 vindt in haar geboortestadje Maysville de eerste editie plaats van het Rosemary Clooney Music Festival, een jaarlijks terugkerend evenement waaraan zij tot aan haar dood een bijdrage levert. In 2002 wordt Rosemary onderscheiden met een Grammy Lifetime Achievement Award voor haar complete oeuvre. Nog datzelfde jaar overlijdt zij aan de gevolgen van longkanker. Tijdens de begrafenis wordt haar kist gedragen door onder anderen neef George Clooney. Met het heengaan van Rosemary Clooney verliest Amerika een van haar laatste beroemde zangeressen uit de jaren vijftig.