Artiest

Gil Scott-Heron

  1. Artiestenchevron right
  2. Gil Scott-Heron
Met zijn album I'm New Here (2010) is Gil Scott Heron weer opgedoken uit de vergetelheid. Na zijn laatste album in 1994 is hij letterlijk in de goot terechtgekomen. De dichter/muzikant en bovenal 'peetvader van de rap' schreef vijf boeken en dichtbundels en maakte zeventien albums, waaronder het legendarische Pieces of a Man (1971) en Winter in America (1974).

Jamaica

Die lijzige warme stem heeft Scott Heron waarschijnlijk geerfd van zijn Jamaicaanse vader, een beroemde atleet. Scott Heron is in (1949) geboren in Chicago en na de scheiding van zijn ouders gaat hij bij zijn moeder in de Bronx wonen. Na uitstekende resultaten op DeWitt Clinton Highschool is hij naar de Lincoln Universiteit in Pennsylvania gegaan. Daar ontmoet hij Brain Jackson met wie hij de band Black & Blues opricht. In deze tijd publiceert hij ook twee boeken.

Spoken word

Als een 'spoken word soul performer' blijft hij met Brain Jackson (piano, keyboard) lang samenwerken. De meslismatische vocale stijl van Scott Heron rept over sociale en politieke misstanden. De muziek is een fusie van blues, jazz en soul, de basis voor latere Afro-Amerikaanse muziek zoals hip-hop en neo soul.

XL

In 1994 bracht hij het album Spirits uit en daarna is het stil. Hij raakt aan de drugs, zwerft rond, komt in de gevangenis, kortom een bewogen leven. Maar Amerikanen houden niet van losers dus laten ze hem vallen als een baksteen. Zijn grootste fan, Richard Russell, tevens eigenaar van het succesvolle Engelse platenlabel XL, neemt contact met hem op en samen werken ze aan zijn come-back. Het resultaat is zijn album I'm New Here (2010). Op 27 mei 2011 is de Amerikaanse invloedrijke dichter-muzikant Gil Scott-Heron overleden. Na een Europese tour is hij, nadat hij ziek werd in een ziekenhuis in New York overleden op 62-jarige leeftijd.