Artiest

Green Day

  1. Artiestenchevron right
  2. Green Day
Green day is een punktrio uit Californië dat in de jaren '90 hits scoort met 'Basket Case', 'When I Come Around' en 'Geek Stink Breath'. Ze verdwijnen een tijd van de radar maar maken in 2004 een opzienbarende comeback met het album American Idiot. In 2016 verschijnt studioalbum nummer twaalf genaamd Revolution Radio.

In Zuid Californië, de bakermat van de post-punk subcultuur beginnen op 14-jarige leeftijd de vrienden Billie Joe Armstrong en Mike Pritchard in de garage te jammen. Ze noemen zichzelf Sweet Children. Drummer John Kiffmeyer vergezelt het duo in 1989. De groep verandert hun naam in Green Day (dit door hun enorme voorliefde voor cannabis).

Eerste album

In eigen beheer brengen ze in 1989 de EP 1,000 Hours uit, dat enthousiast ontvangen wordt. Het drietal tekent bij ‘indie’ label Lookout. Green Day’s eerste echte album 39/Smooth verschijnt in 1990. Kort daarop wordt drummer Kiffmeyer vervangen door huidige drummer Tre Cool.

Dookie

Met hun tweede album Kerplunk uit 1992 groeit de fanbase van Green Day. Ze komen bij het grote platenlabel Reprise, en brengen Dookie (1994) uit. MTV draait de single 'Longview' helemaal grijs. Green Day belandt in het grote circuit. De singles 'Basket Case' en 'When I Come Around' doen het kneitergoed. Het trio verkoopt uiteindelijk wereldwijd zo’n 12 miljoen platen en is hiermee alles behalve underground. Insomniac (1995) wordt gevolgd door een wereldtournee. 

Nimrod

Het vijfde album van Green Day, Nimrod, verschijnt in 1997. Op het album staan onder andere het nummer 'Good Riddance (Time of Your Life)', een rustige akoestische track die je niet zo snel op een Green Day-album zou verwachten. Nadat in 2000 nog het album Warning verschijnt, dat overigens niet veel doet, wordt het een tijd stil rondom Green Day.

The Network

Wanneer Green Day van het podium verdwijnt staat de raadselachtige band The Network op: ze dragen maskers en gebruiken nepnamen. Hun album, Money Money 2020, met New Wave muziek komt uit op het label van Billie. Al snel gaat het gerucht rond dat The Network, Green Day is. Uiteindelijk wordt duidelijk dat de drie heren van Green Day inderdaad deel uitmaken van The Network, al blijven ze dit zelf ontkennen.

American Idiot

Het album American Idiot, dat in september 2004 verschijnt, is het eerste teken van leven van de Amerikaanse pretpunkrockers sinds jaren. In de gelijknamige titelsong zingt de band met ’gemengde gevoelens’ over het beleid van president Bush. Niet alleen 'American Idiot' wordt een hit. Ook 'Boulevard of Broken Dreams', 'Holiday' en 'Wake Me Up When September Ends' scoren goed.

Goede doelen

Samen met U2 brengt Green Day eind 2006 het nummer 'The Saints Are Coming' uit, een cover van The Skids. Beide groepen bundelen hun krachten om geld in te zamelen voor de Music Rising Foundation, die steun biedt aan muzikanten die zijn getroffen door orkaan Katrina die in augustus 2005 over New Orleans trok. Green Day zet zich in 2007 wederom in voor een goed doel. Voor het album Working Class Hero: The Amnesty International Campaign to Save Darfur, waaraan vele grote artiesten meewerken, covert de band de John Lennon-klassieker 'Working Class Hero'.

21st Century Breakdown

'Know Your Enemy' is eerste single van het album 21st Century Breakdown van Green Day dat in 2009 uitkomt. Het album is verdeeld in drie aktes: Heroes and Cons, Charlatans and Saints, en Horseshoes And Handgrenades. De singles '21st Century Breakdown', 'Know Your Enemy', '21 Guns' en 'Last Of The American Girls' komen allemaal van dit album. De plaat volgt een jong koppel (Christian en Gloria) door de puinhopen en beloftes van de eeuw tot nu toe. Het album volgt dezelfde stijl als American Idiot, de rock opera stijl. 

Musical

In 2009 wordt American Idiot ook daadwerkelijk als musical in productie genomen en opgevoerd. Een opvallende zet voor de rockers, maar geen slechte. De musical sleept nominaties voor dé Amerikaanse musicalprijzen, de Tony's, in de wacht. 

iUno!, iDos!, iTré!

De band heeft in hun schrijfperiode zoveel materiaal weten te produceren, dat ze besluiten om er een albumtriologie van te maken. In september verschijnt iUno!, twee maanden later komt iDos! uit en in december van 2012 het laatste deel. 

Breakdown

Net voordat de albumtriologie in de winkels ligt, krijgt frontman Billie Joe een inzinking op het podium. Hij krijgt tijdens een festival te horen dat ze nog maar een minuut hebben om op te treden en is het daar niet mee eens. Na het stukslaan van een gitaar en een paar 'pittige' woorden verlaten ze het podium. Het management laat niet veel later weten dat de zanger opgenomen is in een kliniek in verband met zijn alcohol- en drugsproblemen.

Sweet Children

In 2015 stapt Green Day voor het eerst sinds een jaar weer het podium op, ze doen twee sets: een als Sweet Children met drummer John Kiffmeyer, daarna als Green Day zelf. Op 24 december 2015 komt het kerstnummer 'Xmas Time of the Year' uit. Een jaar later verschijnt album nummer twaalf, Revolution Radio, met als eerste single 'Bang Bang'. Op de American Music Awards voeren ze een politiek geladen versie van dat nummer op. Ze zingen "No Trump, No KKK, No Fascist USA".

Nummers van Green Day