Artiest

Radiohead

  1. Artiestenchevron right
  2. Radiohead
Door menig muziekliefhebber gezien als een van de meest geniale bands uit de muziekgeschiedenis. Feit is dat Radiohead in 1993 een hit scoort met 'Creep' en met The Bends (1995) en OK Computer (1997) albums aflevert die als absolute klassiekers worden gezien.

Radiohead

'Radio Head' is een liedje van Talking Heads dat terug is te vinden op het album True Stories (1978). In 1991 besluiten een stel Engelse jongens, net van school, het bandje waar ze in zitten serieus te nemen en Radiohead te noemen, naar het nummer van de Talking Heads. 

Voorprogramma

Het jaar erop verschijnt (alleen in Engeland) de EP Drill. De band staat in het voorprogramma van o.a. Tears For Fears, PJ Harvey en James. 

Pablo Honey

Pablo Honey, het debuutalbum van Radiohead, verschijnt in 1993. De single 'Creep' slaat in als een bom. In zowel Europa als in Amerika is Radiohead in één klap beroemd.

The Bends

In 1994 komt de e.p. My Iron Lung uit. Het gelijknamige nummer is tevens de eerste single van The Bends (1995). 'My Iron Lung' wordt geen hit, de single 'Street Spirit (Fade Out)' echter wel. Het wordt al snel duidelijk dat het album een klassieker is. 

OK Computer

Ook OK Computer (1997) doet iedereen verbluffen. De band experimenteert met electronica en dat levert schitterende composities op. De single 'Karma Police' wordt een klein hitje. 

Kid A

Met het album Kid A voeren Thom Yorke en co het experiment nog verder door. Het resultaat is een CD die totaal anders is dan voorgaande albums en geïnspireerd is door onder meer Aphex Twin. De gitaren hebben plaats gemaakt voor electronia. 

Foute exemplaren

In oktober 2000 verwisselt platenmaatschappij EMI foutieve exemplaren van Radiohead's album Kid A voor goede kopieën. Een groot gedeelte van de eerste oplage van Kid A is verkeerd geperst. Er is een verkeerde master terechtgekomen bij een extern cd-productiebedrijf, waardoor zo'n 150.000 foutieve exemplaren over Europa verspreid zijn. 

Amnesiac

In juni 2001 verschijnt Amnesiac. Sommigen noemen het album Kid B omdat het een hoop overblijfsels van Kid A bevat. Van dit album behaalt de single 'Pyramid Song' de hitlijsten. 

Hail To The Thief

Een opvolger voor Amnesiac verschijnt pas in 2003 en heet Hail To The Thief. De titel is een verwijzing naar president Bush. De sound op het album is een mix tussen Kid A en The Bends.

Solo

Na de release van Hail To The Thief blijft het even stil rond Radiohead. In 2006 brengt zanger Thom Yorke een soloplaat uit. Ook bij dit album, The Eraser, is de productie in handen van Radiohead's vaste producer Nigel Godrich.

In Rainbows

In 2006 komt de band na lange tijd weer met nieuw materiaal. De nieuwe platen worden voor het eerst op tournee gespeeld en verschijnen een klein jaar later op het album In Rainbows. Dit album is eerst te downloaden voor een prijs die de luisteraar zelf mag bepalen.

Nieuw album?

Na In Rainbows is het wat stiller rond de band, maar in mei 2009 kondigen ze aan dat ze weer de studio ingaan om aan een nieuw, achtste album te werken. Een paar maanden later laat frontman Yorke weten dat de band een volledig nieuw album "niet zou overleven".

Yorke heeft het echter mis en twee jaar later volgt het album King Of The Limbs. Het is het achtste studioalbum van de band. Toeval of niet: het album zelf bevat ook maar acht nummers. In 2012 kondigen de muzikanten aan dat zij werken aan een vervolg op King Of The Limbs.