Artiest

Mumford & Sons

  1. Artiestenchevron right
  2. Mumford & Sons
Met de toevoeging '& Sons', gebruikt in namen van ouderwetse familiezaken, maakt deze vierkoppige Londense folkband sinds 2007 muziek. De goede vrienden nemen zichzelf niet al te serieus, maar willen wel muziek maken die ertoe doet. Met 'Little Lion Man' breekt de band eind 2009 ook Nederland. In de jaren daaropvolgend worden de heren steeds populairder.

Marcus Mumford (vocalen, gitaar en drums), Winston Marshall (vocalen, banjo), Ben Lovett (vocalen, keyboard, orgel) en Ted Dwane (vocalen, dubbele bas) bundelen eind 2007 hun liefde voor country, bluegrass en folk in de band Mumford & Sons.

Eerste nummers

In de herfst van 2007 boeken de jongens voor het eerst een oefenruimte. Het maken van nummers loopt meteen op rolletjes: 'Awake My Soul' en 'White Blank Page' van hun debuutalbum komen direct voort uit deze eerste oefensessie.

Opkomst

In de steeds populairder wordende folkscene in Engeland weet ook Mumford & Sons een plekje te veroveren. De mannen hebben zo'n plezier in het optreden dat ze regelmatig hun set op de stoep doen voordat ze later het podium betreden. Ook speelt de band vaak als support voor andere folkbands door heel het Verenigd Koninkrijk. In 2008 gaan ze zelf op toer door de VK.

Sigh No More

Na alle optredens duiken de bandleden in 2008 de studio in om hun nummers op een album te zetten. Hierbij worden ze bijgestaan door producer Markus Dravs (Björk, Arcade Fire, The Maccabees). Het resultaat is het debuutalbum Sigh No More dat in oktober 2009 uitkomt. De eerste single die internationaal uitgebracht wordt is 'Little Lion Man' en weet ook Nederland te bereiken. Dit nummer, 'The Cave', 'Roll Away Your Stone' en 'Winter Winds' worden veel gedraaid op de radio en verkocht op cd. Een concert in de Heineken Music Hall volgt, terwijl ze een jaar eerder nog in kleine zaaltjes staan.

Babel

Opvolger van Mumford & Sons succesvolle debuutplaat Sigh No More heet Babel en komt in 2012 uit. Veel nummers van deze plaat lekken voor de albumrelease al uit, dit omdat sommige nummers al lange tijd gespeeld worden tijdens optredens. Leadsingle 'I Will Wait' circuleert bijvoorbeeld lange tijd rond onder een andere titel.

Derde album

Het langverwachte derde album komt uit op 4 mei 2015. Voor de plaat Wilder Mind werkt de band samen met producer James Ford, die eerder de studio indook met Arctic Monkeys, HAIM en Florence + The Machine. Met de voorloper van het album, de single 'Believe', wordt duidelijk dat de beroemde en typische banjo plaats heeft gemaakt voor een vernieuwende sound. In 2018 moet album nummer vier verschijnen.