Artiest

Robin Thicke

  1. Artiestenchevron right
  2. Robin Thicke
Robin Thicke is een Amerikaanse zanger, liedjesschrijver en acteur. Hij breekt in 2003 door onder de naam Thicke en heeft een top 5-hit met When I Get You Alone. Tien jaar later scoort hij de grootste hit uit zijn carrière met het van Marvin Gaye afgekeken Blurred Lines.

Biografie

Robin Charles Thicke wordt op 10 maart 1977 geboren in Los Angeles, Californië, als zoon van de Amerikaanse zangeres Gloria Loring en de Canadese acteur en presentator Alan Thicke, bekend uit de tv-serie Grownig Pains. Hij groeit op in de veilige buitenwijken van Los Angeles gedurende de jaren tachtig en negentig. Op zijn dertiende schrijft Thicke al zijn eerste liedjes. Op zijn zestiende ontmoet hij de opkomende actrice Paula Patton, met wie hij in 2005 in het huwelijksbootje stapt. R&B-zangeres Brandy neemt in 1994 als eerste artieste een liedje op van Thicke. Daarna volgen Brian McKnight, 3T, 98˚, Color Me Badd, Marc Anthony, Christina Aguilera, P!nk, Mya, Usher en Ronan Keating. Voormalig New Kids On The Block-lid Jordan Knight is in 1999 de eerste artiest die in Nederland een hit heeft met een Robin Thicke-schrijfsel; Give It To Me.

When I Get You Alone

Met bewezen skills als songwriter hoopt Robin Thicke ook zelf als artiest door te breken. Hij krijgt een contract bij Interscope Records, voor wie hij in 2002 aan de slag gaat aan zijn debuutalbum Cherry Blue Skies. Thicke schrijft en produceert alle nummers zelf. De plaat zou eigenlijk al in 2002 uitkomen, maar de release wordt verschoven naar 2003. De titel wordt gewijzigd naar A Beautiful World en zijn er enkele aanpassingen aan de tracklist. De eerste single is When I Get You Alone, gebaseerd op een sample uit de discohit A Fifth Of Beethoven, op zijn beurt een bewerking van de beroemde Vijfde Symfonie van Ludwig Von Beethoven. Hoewel exact dezelfde sample vier jaar eerder nog in de top 5 van de Nederlandse hitparades staat als basis van het nummer Enjoy Yourself van rapper A+, blijkt When I Get You Alone net zo succesvol. De single betekent de grote doorbraak van Thicke, al zijn er weinig landen waar de track zo goed aanslaat als Nederland en de VS.

Pharrell Williams

Het tweede album, genaamd The Evolution Of Robin Thicke, verschijnt in 2006 en wordt geproduceerd door The Neptunes. Zangeres Faith Evans en rapper Lil Wayne verzorgen gastbijdrages. In Nederland is de plaat geen succes en alle singles van het album floppen. Opvolger Something Else doet het beter. De single Magic is in het najaar van 2008 een klein hitje en het album bereikt de 25e plek in de Album Top 100. Daarna verdwijnt Robin Thicke vijf jaar van de radar in Nederland, ondanks dat grote namen als Snoop Dogg, Jay-Z, The Game en Nicki Minaj in 2009 hun medewerking verlenen aan zijn vierde album Sex Therapy: The Experience. Neptunes-producer Pharrell Williams heeft het echter te druk met andere projecten en laat de klus aan Thicke zelf over. Het album Love After War gaat in 2011 ook volledig geruisloos voorbij aan het Nederlandse publiek.

Blurred Lines

Thicke zit inmiddels ook in eigen land al een paar jaar verlegen om een echt grote hit. Pharrell Williams maakt tijd vrij om te werken aan het zesde album van de zanger en rekruteert topproducers als Timbaland, Dr. Luke en Will.i.am om van de plaat een succes te maken. Hij slaagt daar met vlag en wimpel in, want het album Blurred Lines is een gigantisch succes, mede dankzij de gelijknamige single, een samenwerking rapper T.I., die enkele weken op nummer 1 staat in de hitparades. Het album bereikt de derde plek in de Album Top 100. Blurred Lines is die zomer niet van de radio af te slaan en is zo populair dat er zelfs parodieën verschijnen van onder anderen “Weird Al” Yankovic en de Smurfen. Enkele Nederlandse artiesten wagen zich eveneens aan het nummer, waaronder zangeres Krystl en de Haagse groep De Kraaien, wiens vertaling Dat Gepijpzeik heel even in de charts staat.

Plagiaat

Dat Blurred Lines enige gelijkenissen vertoont met het Marvin Gaye-nummer Got To Give It Up is moeilijk te ontkennen en dat ontgaat ook de erven van de wijlen soulzanger niet. Thicke, Williams en T.I. worden aangeklaagd voor plagiaat en de rechter stelt de nazaten van Marvin Gaye in 2015 in het gelijk. Niet alleen moet Gaye’s naam voortaan vermeld worden in de credits van Blurred Lines, de schrijvers moeten ook nog eens ruim 5 miljoen dollar van hun verdiende royalties afstaan. De rechtszaak is een mijlpaal in de muziekbizz. Alsof Robin Thicke daar nog niet genoeg hoofdpijn van heeft, vraagt zijn vrouw in 2014 een scheiding aan. Ze hebben op dat moment een drie jaar oud zoontje. Thicke bezingt zijn hartzeer op het volgende album Paula, maar die wordt genadeloos neergesabeld door critici en verkoopt voor geen meter. De carrière van de zanger lijkt als een nachtkaars uit te gaan, al staat hij in 2015 nog wel in de hitlijsten als gastzanger op I Don’t Like It, I Love It van rapper Flo Rida.

Nieuwe liefde

In de nasleep van zijn veel besproken scheiding en plagiaatzaak, wordt ook zijn contract met Interscope beëindigd. Ondertussen worstelt hij met een verslaving aan pijnstillers en zijn vader Alan Thicke overlijdt in 2016. Toch blijft Robin Thicke actief in de muziekwereld. Zo is hij te horen op albums van Pitbull, Charlie Wilson, 50 Cent en Nas. In zijn privéleven gaat het beter nadat hij in 2017 voor de tweede keer vader wordt. De moeder van zijn dochter Mia is het achttien jaar jongere fotomodel April Love Geary. Begin 2019 bevalt Geary voor de tweede keer, nu van dochter Lola, en in december 2020 wordt hun derde dochter Luca geboren. Tevens klaart hij de lucht met zijn ex over de voogdij van hun zoon. Het gezinsleven bevalt Robin Thicke zo goed dat hij er een volledig album over maakt, getiteld On Earth, And In Heaven. Het album verschijnt in februari 2021 op zijn eigen label Lucky Music.