Artiest

Linkin Park

  1. Artiestenchevron right
  2. Linkin Park
Linkin Park is een Amerikaanse nu-metalband, die in 2001 wereldwijd doorbreekt met het debuutalbum Hybrid Theory. In Nederland scoort de band grote hits met In The End, Numb / Encore en Somewhere I Belong. De groep wordt opgeheven na de zelfmoord van zanger Chester Bennington.

Biografie

In de slaapkamer annex studio van Mike Shinoda start het prille begin van wat later zou uitgroeien tot een van de populairste en meest invloedrijke nu-metalbands ooit. In het najaar van 1995 formeert Shinoda samen met zanger Mark Wakefield de groep Xero, later aangevuld met dj Joseph Hahn, gitarist Brad Delson, bassist Dave Farrell en drummer Rob Bourdon. In 1997 verschijnt een demo van Xero. Wakefield houdt het een jaar daarna voor gezien en wordt vervangen door Chester Bennington, de voormalige frontman van grungeband Grey Daze. Kort daarna stapt Dave Farrell op. De band verandert zijn naam in 1999 in Hybrid Theory en brengt datzelfde jaar nog een EP uit. Platenfirma Warner Bros. is enthousiast en tekent de band op voorwaarde dat de naam veranderd wordt.

Grote doorbraak

Shinoda en consorten veranderen voor de derde keer hun bandnaam. Ze kiezen voor Linkin Park, naar het Lincoln Park in Santa Monica. Linkin Park duikt met producer Don Gilmore de studio in voor de opnames van het debuutalbum Hybrid Theory, dat in het jaar 2000 verschijnt. Het album wordt meervoudig platina en de band ontvangt er meerdere Grammy Awards voor. Dankzij songs als One Step Closer, Papercut en Crawling wordt Linkin Park een van de vaandeldragers van de nu-metal, naast bands als Slipknot, Korn en Limp Bizkit. Vakbroeders als P.O.D., Deftones en Papa Roach nemen Linkin Park mee op tournee. Met de emotionele rocksong In The End scoort de band begin 2002 een enorme hit en spreekt daarmee een breder publiek aan dan met de voorgaande singles.

Afgezegd optreden op Pinkpop

Remixalbum Reanimation verkoopt in 2002 nog beter dan Hybryd Theory en bereikt de vierde plek in de Nederlandse albumlijst, ondanks dat de single Points Of Authority niet heel goed scoort. Met het album Meteora verwerft Linkin Park in 2003 een sterrenstatus. De plaat piekt in april van dat jaar op de tweede plek van de Nederlandse albumlijst, onder Come Away With Me van Norah Jones. De single Somewhere I Belong wordt veelvuldig gedraaid en is de tweede top 20-hit voor de groep. Ook Faint en Breaking The Habit zijn fikse radiohits. Linkin Park staat gepland voor Pinkpop 2003, maar zegt vlak van tevoren af omdat zanger Chester Bennington in het ziekenhuis is opgenomen. Er wordt vervanging gevonden in nieuwkomer Evanescence, dat dan net een hit heeft met Bring Me To Life.

Samenwerking met Jay-Z

Eind 2004 komt Collision Course uit, in samenwerking met rapper Jay-Z. De plaat bestaat uit mash-ups van de twee artiesten. Numb / Encore wordt eind 2004 op single uitgebracht en zal de grootste hit van Linkin Park blijken. De single piekt op nummer 5 en is daarmee ook de derde top 10-hit voor Jay-Z. In de zomer van 2005 maakt de groep in Philadelphia zijn opwachting op het Live8-spektakel. Linkin Park treedt in 2007 op tijdens Pinkpop. Enkele weken voor het optreden, op 11 mei, komt het album Minutes To Midnight uit. Met de albumtitel verwijst de band naar de Doomsday-klok op de universiteit van Chicago, die aftelt naar het moment dat een kernoorlog uitbreekt. Minutes To Midnight komt op de tweede plek binnen in de Album Top 100, onder Call Me Irresponsible van Michael Bublé. De eerste single van het album is What I've Done.

Zelfmoord

Tijdens hun tournee in 2008 werken de mannen van Linkin Park aan nieuw materiaal. Het vierde album heet A Thousand Suns verschijnt in 2010. De plaat verkoopt minder sterk dan zijn voorgangers en geen van de singles doen het goed op de radio. De band revancheert zich met de langspeler Living Things, die in 2012 op nummer 1 binnenkomt. Het jaar daarna verschijnt het remixalbum Recharged, met medewerking van Steve Aoki. De tijd van de radiovriendelijke singles is voorbij, al blijft de band mateloos populair. The Hunting Party bereikt in 2014 de top 10 van de albumlijst en later dat jaar staat Linkin Park in een uitverkochte Ziggo Dome. In 2017 geeft de band daar zijn laatste optreden op Nederlandse bodem, tijdens de tournee rondom het album One More Light. Chester Bennington pleegt op 20 juli zelfmoord. De band wordt hierna opgeheven, al verschijnt er wel nog een live-cd.