Artiest

Jack Johnson

  1. Artiestenchevron right
  2. Jack Johnson
Van topsurfer tot filmmaker tot muzikant, Jack Johnson doet het allemaal. De Amerikaanse blues/rock zanger kent hij een schare trouwe fans. Zijn bekendste singles zijn 'Sitting, Waiting, Wishing' en 'Upside Down'.

Surfen

Jack Johnson wordt geboren op het eiland Oahu dat deel uitmaakt van Hawaï (de bekende legerbasis Pearl Harbour ligt op Oahu) Net zoals eigenlijk bijna elk kind uit zijn buurt bracht Jack zijn jeugd surfend door. Op zijn veertiende is hij al een topsurfer en doet hij al mee met de grote jongens. Tijdens een surfsessie krijgt hij een bijna fataal ongeluk wat hem een tijdje van de surfplank afhoudt.

Frankenreiter

Donavon Frankenreiter komt op 14 jarige leeftijd bij Jack en zijn ouders in wonen. Johnson en Frankenreiter worden naast vrienden en surfmaatjes later ook muzikale partners. 

Filmen

In de tijd die hij na het surfongeluk over heeft besluit hij het filmen op te pakken en hij begint met het maken van surffilms. Jack leert op zijn veertiende gitaar spelen, maar muziek laat nog even op zich wachten, pas als Jack in Californië studeert begint hij met het schrijven van eigen nummers. 

G Love

Jack is vooral bezig met films, wat vrij logisch is omdat hij ook een opleiding tot filmmaker volgt. Twee van zijn surffilms, Thicker Than Water en The September Sessions winnen prijzen. Tijdens het surfen ontmoet hij G Love van de bluesband G Love & Special Sauce. G Love nodigt Jack uit om met hem het nummer ‘Rodeo Clowns’ op te nemen voor zijn album Philadelphonic. 

J.P. Plunier

Jack besluit verder te gaan in de muziek en maakt een demo met daarop 4 eigen nummers. Deze wordt opgemerkt wordt door J.P. Plunier uit de band van Ben Harper. Jack voelt zich zeer vereerd, hij is een grote fan van Ben Harper. Plunier helpt Jack met zijn eerste album, Brushfire Fairytales, dat in 2001 uitkomt. Op het album neemt Harper ook wat gitaarwerk voor zijn rekening. 

Tour

Jack wordt door Harper uitgenodigd om mee te gaan op tournee. Jack grijpt deze kans natuurlijk en in het voorjaar van 2002 toert hij door de V.S.. Brushfire Fairytales verkoopt uiteindelijk in een jaar 100.000 exemplaren in de V.S. 

In Between Dreams

Het album On & On verschijnt in 2003 en Jack gaat weer toeren met Harper. Met het album In Between Dreams (2005) probeert Jack Nederland te veroveren. Hij weet de Amsterdamse Paradiso uit te verkopen en zijn single ‘Sitting, Waiting, Wishing’ krijgt wat airplay op 3FM. Deze plaat betekent uiteindelijk de definitieve doorbraak voor de muzikant. Sing-A-Longs And Lullabies Daarna volgt Curious George - Sing-A-Longs And Lullabies For The Film (2006). Dit album is tevens de soundtrack voor de animatiefilm Curious George. Vlak na de release van de film (februari 2006), ontvangt Johnson een Brit Award voor Beste Internationale Nieuwkomer. Sleep Through The StaticSleep Through The Static is de volgende plaat die hij releast (februari 2008). De eerste single van dit album is 'If I Had Eyes'. Dit album is 'groen' opgenomen in een volledig door zonne-energie aangedreven studio in Los Angeles. Na de release volgt uiteraard een tour.

To The Sea

Na de release van de DVD En Concert (een registratie van een van de concerten uit zijn wereldtour) en een uitstapje als de producer van het vijfde studioalbum van de band Animal Liberation Orchestra brengt Jack in juni 2010 To The Sea uit. Ook daar hoort weer een tour bij waarbij hij ook in een uitverkochte HMH staat.