Artiest

Bobby Womack

  1. Artiestenchevron right
  2. Bobby Womack
Soulzanger en gitarist uit Cleveland, Ohio (1944). Bobby Womack is bekend van songs als 'It's All Over Now' en werkt tot zijn dood in 2014 samen met vele artiesten.

The Valentinos

Samen met zijn broers vormt Bobby Womack al op vroege leeftijd de gospelgroep "The Womack Brothers". Ze touren met The Soul Stirrers en ontmoeten tijdens zo'n optreden Sam Cooke, die in die periode net de overstap maakt van gospel naar soul. Cooke belt de Womacks en geeft aan ze te willen tekenen. De Womacks verhuizen - Bobby is dan pas 16 en stopt met school - en onder de naam The Valentinos and The Lovers brengen ze de platen 'Looking For A Love' en 'It's All Over Now' (later door The Rolling Stones gecovered) uit. Bobby speelt ook gitaar in de band. Na de dood van Sam Cooke vallen The Valentinos uit elkaar en besluit Bobby solo te gaan.

The Poet

Bobby richt zich in de jaren daarna op het schrijven van muziek voor onder meer Wilson Pickett ('I'm A Midnight Mover'), George Benson ('Breezin'') en Janis Joplin ('Trust Me'). Daarnaast probeert hij een solocarrière van de grond te krijgen. In de jaren 60 scoort hij een paar bescheiden hitjes. In de jaren 70/80 krijgt hij het imago van  soulzanger met een boodschap: Het levert hem de bijnaam 'The Poet' en 'The Preacher' op. Medio jaren 80 zijn de albums The Poet en The Poet II zijn best verkopende albums ooit.

Drugs

Een grote hit van Bobby is 'Harry Hippie', over zijn relaxte broer Harris. Bobby raakt bevriend met Sly Stone, zit in de partyscene die bij de muziekwereld hoort en dan gaat het fout. Zijn broer Harry wordt vermoord, hij verliest twee van zijn zoons en raakt verslaafd aan drugs. Toch komt hij er weer uit en gaat hij door met muziek maken. Vanaf de jaren 70 scoort hij meerdere grote hits, zoals 'That's The Way I Feel About Cha' en 'Woman's Gotta Have It'.

Damon Albarn

Na de eeuwwisseling gaat het Womack lichamelijk niet helemaal meer voor de wind. Zijn samenwerking met Blur en Gorillaz-frontman Damon Albarn lijkt een nieuwe impuls te geven: samen werken ze aan het nummer 'Stylo' (2010) en co-produceert Albarn Womack's album The Bravest Man in the Universe, met als single 'Please Forgive My Heart'

In 2013 maakt de zanger bekend dat hij aan Alzheimer lijdt.  Eerder overwon hij al prostaat- en darmkanker en de zanger worstelt al jaren met zijn verslaving. Zijn broer Cecil overlijdt dat zelfde jaar in Afrika.

Overleden

Ondanks deze problemen blijft de zanger werken & staat er o.a. op 19 juli 2014 een concert in Paradiso gepland. Helaas overlijdt hij voordat dit kan plaatsvinden: op 28 juni sterft Bobby Womack op 70-jarige leeftijd.