Artiest

Bangles

  1. Artiestenchevron right
  2. Bangles
Populaire meidenband uit de jaren '80 die doorbreekt met 'Manic Monday' en haar grootste hit scoort met 'Walk Like An Egyptian' en de ballad 'Eternal Flame'. Doll Revolution (2003) is het eerste studio-album van The Bangles in vijftien jaar.

In 1981 richt zangeres Susannah Hoffs samen met de zussen Debbi Peterson (drums/zang) en Vicki Peterson (gitaar/zang) de band The Colors op. Hun muzikale mosterd halen ze duidelijk in de jaren ’60 en wel bij de Mamas and The Papas, The Byrds en The Fab Four. In 1982 wordt Michael Steele de nieuwe bassiste. Zij is de eerste bassiste geweest van de meidenhardrockband The Runaways (Joan Jett).

Doorbraak

Hun eerste bescheiden succesje behalen The Bangles met een cover van Katrina and The Waves: ‘Going Down To Liverpool’. De eerste hit komt van hun tweede album, Different Light. Voor ‘Manic Monday’ tekent ene Christopher (lees: Prince, zoals The Artist… dan nog gewoon heet) als componist. De eerste grote klapper volgt met ‘Walk Like An Egyptian’. Het wordt een nummer 1-hit. Met alweer een cover, dit keer ‘Hazy Shade Of Winter’ van Paul Simon, afkomstig van de soundtrack Less Than Zero, bereiken de ‘bengeltjes’ begin 1988 de Top 15.

Eternal Flame

Hun tweede en laatste nummer 1-notering is in de zomer van 1989 de ballad ‘Eternal Flame’, waarin Susanna Hoffs haar vocale capaciteiten tot uit het puntje van haar tenen moet halen. Na het uiteenvallen van de band in 1991 windt Susannah Hoffs er bepaald geen doekjes om: “Ik voelde me binnen The Bangles erg beperkt. De emotionele spanning tussen iedereen liep enorm op. Dat alles heeft van mij een hoge tol geëist. Ik ben zoveel jaar zoveel mogelijke confrontaties uit de weg gegaan dat ik het lichamelijk en emotioneel gezien gewoon niet meer aan kon.”

Solo

Solo scoort Hoffs scoort met het album When You’re A Boy, en de single ‘My Side Of The Bed’, vooral in Amerika. Later staat ze met twee tracks op de soundtrack van de film Austin Powers’: International Man Of Mystery en Now And Then (goed voor goud). Ze trouwt met filmregisseur Jay Roach en heeft twee kinderen. Debbi Peterson trouwt in 1989 met Steve Botting, sound- en productiemanager van The Bangles, en heeft een zoon. Naast losse optredens tijdens onder meer een ‘tribute’ aan Roy Orbison en als gastdrumster bij persiflageband Spinal Tap, werkt ze met Gina Shock van The Go-Go's aan songmateriaal. Ze is mede-oprichtster van de band Kindred Spirit. Zus Vicki heeft ook een andere band; sinds 1991 is dat rootsrockband The Continental Drifters. Michael Steele heeft zich teruggetrokken uit de spotlights op een honderd jaar oude boerderij in Noord-Californië waar ze zich onledig houdt met schrijven, schilderen en opnemen.

Terugkeer

Natuurlijk zijn de vier vrouwen het er hartgrondig over eens dat de terugkeer van The Bangles een “natuurlijke evolutie” is geweest, om de “meest zuivere reden", omdat ze "het leuk vinden om samen muziek te maken.” Eerlijk is eerlijk, Debbi Peterson heeft in 1988 al wel gezegd: “Live spelen vind ik te gek! Je zet jezelf in je hoogste versnelling en wordt helemaal hyper. Het zou leuk zijn als we een video van onszelf ná een optreden hadden. We praten met een snelheid van 225 kilometer per uur, springen op en neer alsof we net een lading speed hebben genomen, omdat we zo opgewonden zijn over het optreden. Ben je op tournee, dan moet je daarna naar bed, want je moet weer vroeg op. Alleen kan ik dan niet slapen.”