Artiest

Boney M.

  1. Artiestenchevron right
  2. Boney M.
Boney M. is een discogroep die met name in de jaren zeventig veel succes oogst. Het grote brein achter de act met blikvanger Bobby Farell is producer Frank Farian. Boney M. staat bekend om zijn mix van blanke en zwarte muziek.

Boney M.

Boney M. ziet in 1975 het levenslicht. De groep wordt opgericht door producer Frank Farian en bestaat uit vier West-Indische artiesten uit Engeland, Duitsland en Nederland. Opvallend is dat Farian blank is, terwijl de rest een donkere huidskleur heeft.

Single

Met single 'Baby, Do You Wanna Bump?' heeft Farian direct een hit te pakken. Hij zorgt zelf voor de vocalen in het liedje. Vanaf dit moment heeft de groep te maken met vele wisselingen.

Liz Mitchell

Als Claudia Barry genoeg heeft van het playbacken van Farians nummers en de groep verlaat, wordt Liz Mitchell aangetrokken als tijdelijke vervangster. Ze doet het goed en werkt mee aan de opnames van de debuut-LP Take The Heat Off Me.

Take The Heat Off Me

De reacties op de LP zijn wat lauwtjes. Niettemin blijft Boney M. volharden in het veelvuldig optreden op de meest uiteenlopende gelegenheden. Op die manier verwerft de groep naam en faam.

Doorbraak

Boney M. beleeft in 1976 zijn grote doorbraak. Muziek- en televisieproducer Michael Leckebusch van Radio Bremen nodigt de groep uit voor zijn programma 'Musikladen'. Het optreden wordt een gigantisch succes en niet veel later staat de single 'Daddy Cool' bovenaan de Duitse hitlijsten. 

Kritiek

Ondanks het succes krijgt producer Farian veel kritiek te slikken. Zangeres Maizie Williams en frontman Bobby Farell hebben feitelijk weinig vocale inbreng, aangezien Farian bijna alles zelf inzingt. Het levert de nodige interne botsingen op.

Bobby Farell

Farell wordt in 1982 vervangen door Reggie Tsiboe en begint een vruchteloze solocarrière. Na drie jaar haalt Farian hem weer terug naar Boney M. Jaren later blijkt dat Farell amper geld heeft verdiend bij Boney M, doordat Farian alle (financiële) rechten voor zich opeiste.

Het doel valt

Boney M. stopt er in 1986 mee, om twee jaar later weer een comeback te maken. Zonder succes, want in 1989 valt het doek opnieuw.

Uniek

In een lijst van best verkochte singles in Engeland, uitgegeven in 2002, is Boney M. maar liefst twee keer te bewonderen. Met 'Rivers Of Babylon' en 'Mary Boy's Child' staat de groep op een vijfde en tiende positie. Dit is uniek te noemen: Boney M. is de enige act  die twee keer in de Top 10 stond, iets dat zelfs The Beatles niet wisten te bereiken.