Artiest

Andrea Bocelli

  1. Artiestenchevron right
  2. Andrea Bocelli
Zeer succesvolle blinde operazanger uit Italië die in 1998 een Top 10-hit scoort in duet met Sarah Brightman: 'Time To Say Goodbye'. Ondanks dat Andrea Bocelli verschillende bescheiden hits op zijn naam heeft staan, moet hij het vooral van zijn albumverkopen hebben. Met zijn albums Aria, Sacred Arias, Verdi en La Boheme is Andrea Bocelli de bestverkopende klassieke artiest ooit.

Communicatie

"Waar ik het meest naar verlang, en wat ik hoop te bereiken, is communicatie met mijn luisteraars; ze net zo te raken als ik als kind geraakt werd door mijn favoriete zangers, die me ontroerden en lieten dromen". Aldus Andrea Bocelli.

Product van Toscane

Andrea wordt geboren in Lajatico, op het platteland van Toscane, niet ver van de oude stad Pisa. Zelf zegt hij niet alleen uit Toscane te komen, maar er deel van uit te maken. Hij beschrijft zichzelf als een product van het platteland, en zijn karakter en persoonlijkheid zijn gevormd door het Toscaanse familieleven, de cultuur en tradities van deze streek. Naar eigen zeggen heeft hij een idyllische jeugd gehad, omgeven door familie, vrienden, natuur en muziek. 

Jeugd

Bocelli heeft als kleine jongen al de oogziekte glaucoom en wordt op jonge leeftijd geheel blind. Tijdens een partijtje voetballen met vrienden krijgt hij zeer ongelukkig een bal tegen zijn hoofd waardoor hij nooit meer kan zien. Hij is al zeer jong gefascineerd door de passie en de vertellende vorm van opera, opgewekt door oude 78-toeren platen en radio uitzendingen. Andrea verslindt opera en de Italiaanse muzikale tradities, en droomt ervan om in de voetsporen te treden van zijn idolen, befaamde Italiaanse tenors zoals Mario Del Monaco, Beniamino Gigli en vooral Franco Corelli. Als kind is Andrea al een lokale beroemdheid door zijn stem, maar pas veel later, aangespoord door familie en vrienden, groeide deze fascinatie met opera uit tot een volwassen ambitie.

Franco Corelli

In een poging zijn familie gerust te stellen over zijn toekomst, maar niet gedreven door enige ambitie, studeert hij af in rechten aan de universiteit van Pisa en werkte een tijdje als advocaat. Echter, als hij zichzelf eenmaal heeft bewezen op andermans voorwaarden, besluit hij zijn eigen gang te gaan. Hij stelt zijn rechtencarrière voor onbepaalde tijd uit om zijn droom, een muzikale loopbaan, te volgen. Andrea neemt les bij verschillende zangleraren, maar als hij door Franco Corelli wordt aangenomen, is dat een persoonlijke overwinning en een bron van veel aanmoediging voor hem.

Andrea maakt indruk

Een aantal gebeurtenissen, waaronder de demo opname van het nummer 'Miserere', hebben tot gevolg dat Andrea's stem veel indruk maakt op een aantal belangrijke personen uit de Italiaanse muziekindustrie, waaronder Zucchero Fornaciari en Luciano Pavarotti. Het nieuws over zijn talent verspreidt zich als een lopende vuurtje door de Italiaanse muziekwereld, en al gauw bevindt hij zich in gezelschap van een nieuwe manager en de directeur van Sugar Music, een van de grotere platenmaatschappijen in Italië. 

Heuse sensatie

Onbekend met de manier waarop dingen werken in deze wereld, heeft Andrea moeite om te geloven wat hem overkomt. Toch wordt zijn droom al snel waarheid; hij behaalt een sensationele overwinning op het San Remo festival, een prestigieus Italiaans muziek evenement. Zijn optreden met het nummer 'Il Mare Calmo Della Sera' verandert hem in één klap van een volslagen onbekende in een heuse sensatie. Dit is het begin van een geslaagde carrière in eigen land, met een reeks succesvolle pop hits op het Sugar label, waaronder zijn debuut album Il Mare Calmo Della Sera en opvolger Bocelli.

Marco Borsato

Bocelli neemt begin 2006 een duet op met de Nederlandse Marco Borsato. Het duet 'Because We Believe' staat op de cd Amore van Bocelli die 31 januari 2006 verschijnt. Op deze cd werkt hij verder onder andere samen met Christina Aguilera en Stevie Wonder. Het numemr 'Because We Believe' brengt Bocelli solo ten gehore tijdens de Oplympische winterspelen in Turijn.