Artiest

Oasis

  1. Artiestenchevron right
  2. Oasis

Oasis was een Britse rockband. De groep rondom broers Liam en Noel Gallagher breekt in 1994 door met het debuutalbum Definitely Maybe. Opvolger (What’s The Story) Morning Glory? wordt als een klassieker beschouwd. Wonderwall is de grootste hit in Nederland. In 2009 gaat Oasis uit elkaar.

Biografie

Britpopband Oasis wordt in 1991 in Manchester opgericht wanneer Liam Gallagher zanger Chris Hutton vervangt bij The Rain, de band van zijn goede vrienden Paul ‘Bonehead’ Arthurs (gitaar), Paul McGuigan (bas) en Tony McCarroll (drums). Een jaar later voegt Gallaghers oudere broer Noel, voormalig roadie van The Inspiral Carpets, zich bij het clubje muzikanten als tweede gitarist en songschrijver. Ondertussen is de bandnaam gewijzigd naar Oasis. De sterk door The Beatles beïnvloede groep tekent in 1993 een contract bij platenfirma Creation Records. Datzelfde jaar verschijnt er een demo-opname van het liedje Columbia op vinyl, die geldt als de eerste release van Oasis. In april 1994 wordt de debuutsingle Supersonic uitgebracht, dat een bescheiden hitje is in de Britse Top 40.

Wonderwall

Het album Definitely Maybe ligt op 30 augustus 1994 in de winkelschappen. Een paar dagen daarvoor staat Oasis nog op Lowlands. De plaat bereikt in eigen land de nummer 1-positie en er worden in totaal meer dan twee miljoen exemplaren van verkocht. In de Nederlandse Album Top 100 moet Definitely Maybe het doen met een sobere 55e positie. Geen van de singles bereiken de hitparades. De non-albumtrack Whatever is in januari 1995 wel een minuscuul hitje. De wereldwijde doorbraak komt met het tweede album, (What’s The Story) Morning Glory?, dat in oktober 1995 verschijnt. In het thuisland van Oasis staat de plaat tien weken op nummer 1, maar in Nederland heeft het een langere aanlooptijd nodig. Pas in februari piekt (What’s The Story) Morning Glory? op nummer 4, wanneer de single Wonderwall een grote hit is. Een maand eerder geeft de band een concert in Utrecht.

Be Here Now

In Groot-Brittannië worden Oasis en Blur bijna eigenhandig verantwoordelijk gehouden voor de wijdverbreide populariteit van de Britpop-stroming in de jaren negentig, waarin ook gitaarbands als Suede, The Verve, Pulp, Supergrass, Manic Street Preachers, Elastica en Ash floreren. Veel van deze bands hebben eveneens enige mate van succes in de VS, waar Britpop wordt gezien als ‘the second British Invasion’, refererend aan de doorbraak van onder meer The Beatles, The Rolling Stones en The Who in de jaren zestig. Oasis is zo geliefd dat er van het derde album Be Here Now in één week tijd dik 813.000 exemplaren worden verkocht in Groot-Brittannië. Een record dat vooralsnog niet verbroken is, hoewel Adele in 2015 in de buurt komt. Be Here Now staat in september 1997 in Nederland een weekje op nummer 1. De single D’You Know What I Mean? is een redelijke hit. In oktober staat Oasis in de Brabanthallen.

Standing On The Shoulder Of Giants

Ondanks het verkoopsucces van Be Here Now heerst de consensus dat het album van lagere kwaliteit is dan de eerste twee. Vooral songwriter Noel Gallagher trekt zich die kritieken aan. Arthurs en McGuigan, die aan de wieg hebben gestaan van Oasis, stappen in 1999 uit de band en worden vervangen door gitarist Gem Archer en bassist Andy Bell, zij het aanvankelijk voor concerten. Op het eerstvolgende Oasis-album Standing On The Shoulder Of Giants speelt Noel Gallagher een deel van de bas- en gitaarpartijen in. De single Go Let It Out is een bescheiden hitje, al presteert de plaat ondermaats, met slechts een zestiende plek in de Album Top 100. In de Britse albumlijst pronkt de cd wel een weekje bovenaan, al worden er aanzienlijk minder van verkocht dan diens voorgangers. Het totale aantal verkochte exemplaren ligt zelfs lager dan de verkopen van Be Here Now in enkel de eerste week van release.

Break-up

Hoewel Oasis zijn glans in de platenstudio lijkt te hebben verloren, staat de livereputatie van de muzikanten uit Manchester nog altijd als een huis. Het Nederlandse publiek is daar getuige van tijdens het optreden van de band op Pinkpop in juni 2000. De albums Heathen Chemistry (2002) en Don’t Believe The Truth (2005) worden positief ontvangen, ondanks de dalende verkopen. Critici prijzen het album Dig Out Your Soul uit 2008 de hemel in. Daarna is Oasis nog tweemaal op Nederlandse bodem te zien, bij concerten in de HMH in januari 2009. Op 28 augustus vliegen de broers Gallagher elkaar backstage bij een concert in de haren, waarna Noel uit de band stapt. Hij vervolgt zijn carrière met Noel Gallagher's High Flying Birds. Broer Liam gaat met de overgebleven Oasis-leden verder als Beady Eye, waarmee twee albums worden gemaakt. Vervolgens gaat hij solo.