Artiest

Moby

  1. Artiestenchevron right
  2. Moby
Newyorkse technomuzikant en verre familie van Herman Melville (Moby Dick) die in eerste instantie met techno & house, en later met een eigentijdse mix van dance en pop, de wereld verovert.

Richard Melville Hall wordt in 1965 geboren in Harlem, NYC, als zoon van een chemisch expert en een hippiemoeder. Als Moby twee jaar oud is overlijdt zijn vader, waarna hij opgevoed wordt door zijn moeder. 

Covers

Hij houdt zich al vroeg bezig met muziek. Op twaalfjarige leeftijd speelt hij nummers van Pink Floyd en de Beatles in een amateurbandje. In 1980 richt hij zijn eerste new wave/punkrockband op, The Vatican Commandos, waarmee hij voornamelijk covers speelt van The Sex Pistols en The Clash. Ook maakt hij korte tijd deel uit van Ultra Vivid Scene. Als hij een 4-track recorder in zijn bezit krijgt, beseft Moby dat hij zijn eigen songs kan maken, zonder hulp van buitenaf. 

Dance

Na een plaat uitgebracht te hebben met zijn tweede band AWOL, begint hij als DJ in alternatieve dance clubs in NY. In 1989 wordt hij getekend door Instinct Records en brengt zijn eerste single ‘Time’s Up’ uit onder de naam The Brotherhood. 

Raves

Inmiddels draait hij in een aantal grotere clubs in NY, en vervolgens op grote dance feesten in Europa. De acid house-scene met zijn mega-raves beleeft op dat moment een hoogtepunt. Moby’s vierde single ‘Go’, welke in het voorjaar van 1991 uitkomt, is een grote klapper en groeit uit tot een ware technoklassieker. Het toonaangevende muziekblad Rolling Stone roept het nummer zelfs uit tot een van de beste platen aller tijden. 

Dansbaar

Moby gaat op tour met The Shamen en verruilt Instinct voor Elektra Records in de US en Mute Records in Europa. Andere tours volgen, o.a. met Prodigy, Aphex Twin en Orbital. In 1995 verschijnt zijn eerste echte album, getiteld Everything is Wrong. Het snelle, rave-achtige ‘Feeling So Real’ en het dansbare ‘Everytime You Touch Me’ worden grote hits. 

Veganisme

Hij gaat op tour met de Red Hot Chili Peppers en boekt succes met het remixen van nummers van andere artiesten (o.a. Michael Jackson, Pet Shop Boys en Brian Eno). Ondertussen maakt Moby gebruik van zijn nieuwe sterrenstatus om zijn visies op veganisme, religie en milieu te uiten middels de publicatie van een aantal essays. 

Deuk

Animal Rights verschijnt in 1996 een verrassend album waarop techno is vervangen door bombastische elektronische rock. De reacties op het album zijn onverbiddelijk en Moby’s reputatie als technovernieuwer loopt een flinke deuk op. Als gevolg hiervan last de zanger een muzikale pauze in, om in 1997 sterk terug te komen met het breakbeat-achtige thema voor de James Bond film Tomorrow Never Dies. 

Platina

In 1999 zet het album Play het leven van de kleine kale man volledig op zijn kop. Het album, waarop hij elektronica combineert met hiphopbeats en oude blues samples, verkoopt wereldwijd meer dan 10 miljoen exemplaren en is platina in zo’n 25 landen. Moby is maar liefst twee jaar op tour om het album te promoten. Hits van Play zijn o.a. ‘Natural Blues’ en ‘Body Rock’ met No Doubt zangeres Gwen Stefani. 

MTV Award

Als gevolg van het megasucces van Play wordt Moby genomineerd voor Grammy Awards en wint hij diverse MTV Awards. Drie jaar na Play verschijnt 18, met daarop de singles ‘We Are All Made Of Stars’, ‘Extreme Wars’ en ‘In This World’. Zelf omschrijft hij het album als een emotionele soundtrack voor het leven; een album dat je op elk moment van de dag op kunt zetten. 

Hotel

Voor de opnames van zijn nieuw album Hotel zoekt hij het (ongeacht de titel) dichterbij huis. Hij neemt in zijn appartement een deel van de plaat op en ook mixt hij hier een deel. De rest doet hij in andere studio's, waaronder de Loho studio's in Manhattan, New York.Van de veertien nummers op het album heeft Moby er tien zelf ingezongen, daarnaast zijn er twee duetten met Laura Dawn en twee instrumentale nummers. Het is zijn eerste album zonder vocale samples. Moby speelt ook alle instrumenten zelf in, behalve de live drums die Scott Frassetto voor zijn rekening nam.In juni 2009 released Moby zijn album 'Wait For Me' op zijn eigen label Little Idiot. Tijdens de promotietour voor dit nieuwe album zal hij Amerika en Europa aandoen.