Artiest

Eddy Christiani

  1. Artiestenchevron right
  2. Eddy Christiani
Eddy Christiani was Nederlands eerste echte ‘popidool’. Eddy Christiani wordt op 21 april 1918 geboren in Den Haag. Op jonge leeftijd leert hij zichzelf gitaarspelen.

Uniek

In 1936 treedt Eddy toe tot het orkest van John de Mol. Een jaar later koopt hij als eerste Nederlandse muzikant een elektrische gitaar. Het unieke gitaargeluid dat Eddy daarmee maakt, bezorgt hem in 1941 zijn eerste grote hit 'The Windmill'. Zijn volgende hit 'Ouwe Taaie' wordt door alle Nederlanders meegezongen maar door de Duitse bezetter verboden vanwege de té Amerikaans klinkende tekst.

Frans Poptie

Wanneer Eddy weigert lid te worden van de Kultuurkamer, moet hij onderduiken in België. Na de oorlog start hij zijn eigen ensemble met als leider de door hem bewonderde jazzviolist Frans Poptie. Bekende hits van Eddy uit die tijd zijn 'Kleine Greetje Uit De Polder', 'Spring Maar Achterop', 'Daar Bij De Waterkant' en 'Rosemarie Polka'. In 1953 is Eddy de eerste Nederlander die een gouden plaat ontvangt. Die krijgt hij voor zijn op 78-toeren uitgebrachte liedje 'Zeemanshart' met een tekst van Johnny Hoes.

Gouden Harp

In datzelfde jaar wordt Eddy door de lezers van Tuney Tunes gekozen tot populairste zanger van Nederland. Dat gebeurt vijf jaar achter elkaar. Ook in de jaren zestig blijft Eddy erg succesvol. Hij wordt verkozen tot beste Nederlandse gitarist, treedt regelmatig op met pianist Tonny Eyk in Willem Duys’ Voor De Vuist Weg en ontvangt een Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre.

Gitariteiten

In 1977 wordt Eddy geridderd. Bij de Tros presenteert hij wekelijks zijn radioprogramma Gitariteiten. Ook de volgende decennia gaat Eddy onvermoeibaar verder. In 2005 wordt hem de Edison Oeuvreprijs lichte muziek uitgereikt vanwege zijn enorme verdiensten voor de Nederlandse muziek.

De ondertussen 89-jarige Christiani treedt nog altijd op. “Ik voel me meer gitarist dan zanger,” zegt Eddy, die net is gestart met een nieuwe theatertournee.