Artiest

The Cranberries

  1. Artiestenchevron right
  2. The Cranberries
Ierse alternatieve rockband die in de jaren '90 grote hits scoort met 'Linger', 'Zombie' en 'Ode To My Family'. De leden van The Cranberries besluiten in 2004 om voor onbepaalde tijd uit elkaar te gaan. Het solo-album Are You Listening? van zangeres Dolores O'Riordan verschijnt in mei 2007.

Noel en Mike Hogan, twee broers uit het Ierse plaatsje Limerick, richten in 1990 samen met drummer Fergal Lawler een band op, genaamd The Cranberry Saw Us. Niall Quinn, een vriend Noel en Mike, is in die tijd de leadzanger van de groep.

Extravagant

Niall Quinn heeft een extravagante smaak voor het schrijven van nummers en het bedenken van songtitels. 'My Grandma Drowned In A Fountain In Lourdes', 'I Was Always All Ways' en 'Throw Me Down A Big Stairs' zijn enkele voorbeelden.

Vervanger

Als Quinn de groep verlaat, wordt hij vervangen door zangeres Dolores O'Riordan, die bij de audities als laatste overblijft. Haar kwaliteiten als tekstschrijver blijken al snel wanneer ze binnen een dag de regels voor het nummer 'Linger' op papier zet.

Debuutalbum

Het debuutalbum van The Cranberries, Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?, verschijnt in de lente van 1993. In eerste instantie doen het album en de eerste single 'Dreams' niet veel. Ook met de tweede single 'Linger' weet de groep nog geen succes te boeken.

Succes

Als MTV de video's van het Ierse kwartet echter in de hoge rotatie plaatst, gaat het snel voor de band. 'Linger' wordt begin 1994 opnieuw uitgebracht en wordt nu wel een hit. In Nederland haalt de single de hitlijsten niet, maar in de Verenigde Staten weet de single de Top 10 te bereiken. 

Trouwen

Zangeres Dolores O'Riordan trouwt in de zomer van 1994 met Don Burton, de tourmanager van de band. De trouwerij wordt breed uitgemeten in de pers. Dolores wordt meer en meer het middelpunt van de groep.

Zombie

In het najaar van 1994 verschijnt het tweede album No Need To Argue. Van dat album wordt de single 'Zombie' een monsterhit. In Nederland bereikt het nummer begin 1995 net niet de eerste plaats in de Top 40. De opvolger 'Ode To My Family' is een top 20-hit. 

MTV Unplugged

The Cranberries nemen begin 1995 een MTV Unplugged-sessie op in New York. De band speelt negen nummers. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Nirvana en Eric Clapton brengen The Cranberries het unplugged-optreden niet op CD uit.

Derde album

Tijdens de No Need to Argue-tour worden de geruchten steeds sterker dat Dolores de groep gaat verlaten. De band ontkent echter stellig. De geruchten houden aan tot The Cranberries in 1996 hun derde album To the Faithful Departed uitbrengen. Critici zijn niet te spreken over de plaat. De single 'Salvation' bereikt weliswaar de hitlijsten maar weet het succes van bijvoorbeeld 'Zombie' niet te evenaren.

Bury the Hatchet

Het vierde album van The Cranberries, Bury the Hatchet, verschijnt in april 1999. De meest succesvolle single van het album is 'Promises'. De tweede single 'Animal Instinct' wordt geen hit. Het zelfde lot is weggelegd voor 'Just My Imagination' en 'You & Me'.

Tour

The Cranberries starten in april 1999 aan een wereldtour die tot de zomer van 2000 duurt. Het is hun grootste en meest succesvolle tour.

Geen succes

Wake Up and Smell the Coffee, het laatste studio-album van The Cranberries, verschijnt in oktober 2001. Het wordt het minst succesvolle album van de band Ook de singles die worden uitgebracht worden geen hits. Wel gaat de groep in 2002 weer op een wereldtournee. Een jaar later wordt het compilatie-album Stars - The Best of 1992 - 2002 uitgebracht.

Uit elkaar

De bandleden van The Cranberries besluiten in 2004 voor onbepaalde tijd uit elkaar te gaan en meer tijd te stoppen in individuele projecten. Zangeres O'Riordan brengt in mei 2007 haar solo-album Are You Listening? uit.