Artiest

Shirley Bassey

  1. Artiestenchevron right
  2. Shirley Bassey
Shirley Bassey is vooral bekend van de soundtracks van drie James Bond-films zoals 'Goldfinger' en de evergreen 'This Is My Life'. Dame Shirley Veronica Bassey wordt op 8 januari 1937 geboren in Tiger Bay, Cardiff. Ze is de jongste van zeven kinderen. Ze gaat op haar vijftiende van school af om te werken in een fabriek in de buurt.

Onder werktijd is ze doorlopend aan het zingen, en ze besluit als zangeres bij te verdienen in pubs.

Zwanger

Bassey doet mee aan musicals Memories of Jolson en Hot From Harlem. Ze is de showbizz al snel zat en gaat terug naar Cardiff om te werken als serveerster. Ondertussen is ze op zestienjarige leeftijd zwanger geraakt van haar dochter Sharon.

Doorbraak

Booking agent Michael Sullivan heeft Bassey op de korrel en wil van haar een ster maken. Ze doet verschillende theatertournees totdat ze gevraagd wordt om mee te doen aan de show die haar definitief op de kaart zal zetten: Al Read's Such Is Life. Producer Johnny Franz ziet haar op TV en is dusdanig onder de indruk dat hij haar een platencontract aanbiedt.

Singles

Haar eerste single 'Burn My Candle' wordt geboycot door de BBC vanwege de suggestieve teksten, maar desondanks verkoopt het liedje goed. In 1957 scoort Bassey haar eerste echte grote hit met het nummer 'Banana Boat Song'. Er zullen meer hits volgen.

James Bond

Dankzij de vertolking van de theme song van de James Bond-film Goldfinger, wordt Bassey ook in Amerika een populair artieste. Ze verschijnt in verschillende TV-shows en brengt het album Something uit. In 1971 neemt ze het themanummer van Diamonds Are Forever voor haar rekening. Acht jaar later doet ze hetzelfde voor de Bond-film Moonraker. Ze is de enige zangeres die meer dan één James Bond-song heeft opgenomen.

Succesvol

Met zo'n 30 hits in de US Single Chart, 35 LP's in de UK Albums Chart en een repertoire dat meer dan 40 jaar omspant, wordt Shirley Bassey gezien als één van de meest succesvolle vrouwelijke artiesten ooit in Groot Brittannië.

Nieuw album

Hoewel inmiddels bejaard, zit Bassey niet stil. In 2006 brengt ze de single 'The Living Tree' uit, wat zal worden opgevolgd door een nieuw album.