Artiest

Owl City

  1. Artiestenchevron right
  2. Owl City
Owl City is de naam van de band van Adam Young én ook die van zijn soloproject. Hij maakt vrolijke electro-/synthpop. Hoewel hij al twee albums af heeft, wordt hij pas eind 2009 bekend bij het grote publiek door zijn nummer 1-hit met de single 'Fireflies'.

Begin 2007 ontstaat in Owatonna, Minnesota, Amerika de electropopband Owl City. Het kloppende hart van de band is Adam Young, die onder dezelfde naam ook soloplaten maakt. Young maakt al vanaf jonge leeftijd muziek in de kelder van zijn ouders, naar eigen zeggen 's nachts omdat hij lijdt aan slapeloosheid.

Naam

Waar de naam Owl City precies vandaan komt, is een klein mysterie dat grotendeels in stand gehouden wordt doordat Young continu andere verhalen daarover ophangt. De meest gehoorde theorie is dat het een verbastering is van de plaats waar hij is opgegroeid (Owatonna).

MySpace

Owl City is zo'n act die op eigen kracht voor zijn eigen doorbraak zorgt. Via sociale netwerken als Facebook en (vooral) MySpace is zijn muziek te beluisteren en zo bouwt hij een kleine fanschare op.

Debuut

In 2007 brengt Owl City het eerste werk uit in eigen beheer. De EP Of June wordt in 2008 opgevolgd door het album Maybe I'm Dreaming. Beide releases zijn geen groot succes, maar behalen toch de Billboard Electronic Chart.

Ocean Eyes

In de zomer van 2009 brengt Young in de VS het album Ocean Eyes uit. Vooral de digitale release is een succes. Binnen twee weken heeft Ocean Eyes een gemiddelde rating van vijf sterren en wordt zelfs een weekje het op één na meest gedownloade album op iTunes. Van het album komen de singles 'Vanilla Twilight', 'Peppermint Winter' en 'Fireflies'.

'Fireflies'

De laatst genoemde single, 'Fireflies', zorgt voor een doorbraak van Owl City. Het nummer bereikt de nummer 1-positie in de VS, zorgt voor een internationale release voor Young en bekendheid bij het grote publiek. Het nummer, inclusief de originele clip, is in Nederland de kennismaking met Owl City.

All Things Bright and Beautiful

Het derde studioalbum All Things Bright and Beautiful komt uit in juni 2011, maar evenaart bij lange na niet het succes van Ocean Eyes. Alleen de single 'Alligator Sky' wordt een bescheiden succes.

Carly Rae Jepsen

Owl City zet zich in 2012 weer op de kaart. De zanger duikt de studio in met Carly Rae Jepsen. Wat volgt is de single 'Good Time'. Datzelfde jaar komt Owl met de EP Shooting Star. Het vijfde studioalbum The Midsummer Station volgt halverwege 2012.