Artiest

OneRepublic

  1. Artiestenchevron right
  2. OneRepublic
Het is weinig bands gegeven om met één nummer twee hits te scoren. De rockers van OneRepublic uit het bergachtige Colorado doen het met 'Apologize'. Zowel het origineel als de remix van Timbaland worden een gigantisch succes.

Ryan Tedder De band is gevormd door zanger Ryan Tedder. Hij begint in 2002 samen met een schoolvriend (Zach Filkins) de band. Twee anderen (Jerrod Bettis en Drew Brown) komen erbij en de geboorte van OneRepublic is een feit.

Wisseling in de formatie

Nog voordat Ryan en de mannen echt doorbreken verandert de samenstelling van de band. Drummer Jerrod verlaat in 2002 de band en in 2004 komen drummer Eddie Fisher en basgitarist Tim Myers bij One Republic. Tim is helaas ook geen lang leven in de band gegund en wordt in 2007 vervangen door Brent Kutzle.

Apologize

De wereldwijde doorbraak komt voor de band met het nummer ‘Apologize’ van het debuutalbum Dreaming Out Loud. Het album doet het zo goed dat producer Timbaland er ook brood inziet en 'Apologize' onder handen neemt. Een wereldwijde doorbraak is het gevolg. Na het succes van ‘Apologize’ brengt het nummer ‘Stop And Stare’ uit. De band laat zien dat de band geen toevalstreffer is. Ook Nederland heeft kennis kunnen maken met de band. De Amerikanen treden op 15 maart 2008 op in de Melkweg als onderdeel van een vijftien-maanden-lange tour over de hele wereld.

Waking Up

Begin 2010 komt dan het tweede studio-album van OneRepublic uit onder de naam Waking Up. De eerste single die van dit album komt is 'All The Right Moves', maar in de Duitstalige landen in Europa is de leadsingle van het album de song 'Secrets'. In Nederland komt deze als tweede plaat uit.

Native

Bandleider Ryan Tedder werkt ondertussen als schrijver voor veel popartiesten, waaronder Adele, Maroon 5, Leona Lewis en Jason Derulo. Is het dan nog wel mogelijk om een album te maken met OneRepublic dat opvalt en misschien wel anders klinkt? Ja, bewijzen het commerciële succes en de relatief positieve reviews van het derde album Native (2013). Critici roemen de kunst van Tedder om catchy liedjes te schrijven, maar zijn ook wel kritisch over de veilige keuzes die Tedder heeft gemaakt voor dit album. Het slaat in ieder geval aan. De eerste single 'Feel Again' behaalt de hitlijsten in Amerika en Duitsland. 'If I Lose Myself' wordt een bescheiden hit in een aantal Europese landen en 'Counting Stars' is een grote hit en behaalt de top van de hitlijsten in Amerika en Europa.