Artiest

Dotan

  1. Artiestenchevron right
  2. Dotan
Nederlandse singer-songwriter uit Amsterdam. De zanger breekt door met zijn single 'This Town'. Zijn debuutalbum met de titel Dream Parade komt uit in mei 2011.

Dotan Harpenau groeit op in hartje Amsterdam en ontwikkelt al snel een hechte vriendschap met muziek. Singer-songwriters als James Taylor, Paul McCartney, Eric Clapton en Neil Young inspireren hem op jonge leeftijd tot het schrijven van eigen liedjes op piano en gitaar. Na het vwo richt Dotan zijn eerste bandje op en speelt hiermee zowel covers van zijn grote helden als eigen liedjes. Door het delen van muziek met anderen en door op zoveel mogelijk plaatsen te spelen krijgt hij het ambacht van muziek onder de knie.

Platencontract

Dotan bewijst dat je met minimale middelen toch maximaal resultaat kunt behalen. Brutaal schrijft de UvA-student in 2009 de topproducers Martin Terefe en Sacha Skarbek aan. Binnen een week staat Dotan in de Londense studio van het duo dat eerder werkte aan albums van Adele, Coldplay, Paul McCartney, Duffy en The Kooks. Terwijl Dotan zijn eigen plan trekt, ontwikkelt hij een herkenbare sound voor zijn debuutalbum. Deze ontwikkeling blijft niet onopgemerkt bij andere internationale songwriters, waardoor Dotan een veel gevraagde songwriter voor verschillende projecten van andere artiesten wordt. Als EMI Records hier lucht van krijgt, besluit het label de singer-songwriter direct een contract voor te leggen, met het debuutalbum Dream Parade (2011) als resultaat.

'This Town'

In 2011 wordt Dotan uitgeroepen tot 3FM Serious Talent met het liedje 'This Town'. Dit nummer schrijft hij in de nacht van de laatste albumopnames. Met een creatieve lyrical video wordt deze track ook een grote hit op het internet.

Dream Parade

In mei 2011 komt Dotan's debuutalbum Dream Parade uit waarop de zanger het spanningsveld tussen werkelijkheid en fictie opzoekt. Dit album neemt de zanger op in Los Angeles in samenwerking met een ander opkomend talent Bill Lefler die tevens verantwoordelijk is voor verschillende successen in de indie-pop muziekscene. Een nieuw filmisch geluid ontstaat waarin Dotan flirt met het moderne bandgeluid en teruggrijpt naar songwriters als James Taylor, Paul McCartney en Sting.

 De opvolger van 'This Town' is 'Day Dreamer', een vrolijk up tempo nummer die verschijnt in mei 2011. De derde single 'Where We Belong' komt uit in september 2011. In samenwerking met Amnesty maakt Dotan de bijbehorende videoclip. Hierin vertellen de hoofdpersonen een verhaal dat op een tijdelijke website te lezen is. In november 2011 verschijnt zijn vierde single met de titel 'Tell a Lie'.

7 Layers

Eind januari 2014 verschijnt de single 'Fall'. Het is de voorloper van het album 7 Layers dat later in 2014 uitkomt. Het nummer groeit uit tot een hit. De verwachtingen zijn dan ook hooggespannen wanneer opvolger 'Home' uitkomt. Die verwachtingen worden meer dan waargemaakt wanneer 'Home' een nog grotere hit wordt dan 'Fall'. Het nummer bereikt onder meer de nummer 1-positie in de Mega Top 50. 

Internationaal succes 

Het geluk kan niet op voor Dotan in 2014. Het succes dat de zanger met zijn hit 'Home' boekt groeit Nederland te buiten en komt ook in België op de nummer 1-positie terecht. In datzelfde jaar is 'Home' de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 2000 en wordt de track 3FM Song van het Jaar 2014.

Ziggo Dome

Dotan is overal. Twee avonden in Koninklijk Theater Carré, een plekje op het Pinkpop-podium én een uitverkochte Ziggo Dome show in december. Ook bezoekt hij Pampus tijdens 50 Jaar 3FM. Daar laat hij een prachtige sessie horen op de steiger van het eiland. Verder is hij druk met het opnemen van nieuw materiaal.