Artiest

Katy Perry

  1. Artiestenchevron right
  2. Katy Perry

Katy Perry is een Amerikaanse zangeres, in 2008 doorbreekt met I Kissed A Girl. De singles Hot N Cold, California Gurls, Firework, Roar en Feels bereiken eveneens de top 10 en Dark Horse is zelfs een nummer 1-hit. Ze is een van de succesvolste zangeressen in haar thuisland.

Biografie

Katheryn Elizabeth Hudson wordt op 25 oktober 1984 geboren in Santa Barbara, Californië. Vanaf haar vijftiende is ze vastbesloten om een carrière als zangeres na te jagen. Ze doet er alles aan om haar droom te verwezenlijken. Zo reist ze naar Nashville, waar ze werkt met een aantal producers. In februari 2001, terwijl ze nog maar zestien is, brengt ze onder haar eigen naam al haar titelloze debuutalbum uit voor Red Hill Records. Veel van de tien zelf geschreven liedjes zijn religieus van aard. Mede daardoor zit een grote doorbraak er niet voor haar in, maar ze wordt wel opgemerkt door topproducer en liedjesschrijver Glen Ballard, die eerder successen boekte met Michael Jackson, Alanis Morissette, Aerosmith, Shelby Lynne en Anastacia. Onder zijn begeleiding krijgt ze een contract bij Capitol Records, nu onder de naam Katy Perry.

I Kissed A Girl

Haar eerste album bij Capitol Records is One Of The Boys, dat in juni 2008 in de VS wordt uitgebracht. De eerste single, Ur So Gay, verschijnt een jaar eerder al. De tweede single betekent echter haar grote doorbraak: I Kissed A Girl. Ze schrijft het nummer samen met producers Max Martin en Dr. Luke, die gezamenlijk honderden hits op hun naam hebben staan. Samen met de twee sterproducers schrijft Katy Perry ook de volgende single, Hot N Cold. Beide nummers zijn wereldhits en staan in Nederland wekenlang in de top 10. Ook de nummers Thinking Of You en Waking Up In Vegas worden als single uitgebracht, maar zijn bij lange na niet zo succesvol. In maart 2009 geeft Katy Perry een concert in de Melkweg en twee maanden later is ze te zien op Pinkpop.

Teenage Dream

Katy Perry zingt in 2010 mee op de dancetrack Starstrukk van 3OH!3 en de R&B-song If We Ever Meet Again van Timbaland. Later dat jaar verschijnt weer een eigen nummer, California Gurls, een samenwerking met rapper Snoop Dogg. Het liedje wordt haar derde top 10-notering en is de eerste single van het album Teenage Dream. Hoewel alleen het nummer Firework in Nederland nog in de top 10 te vinden is, is haar tweede album een gigantisch succes in de VS. Vijf singles van de plaat bereiken daar de eerste plek, waarmee ze een record van Michael Jackson evenaart. De platenfirma brengt in 2012 een uitgebreide heruitgave van Teenage Dream uit, met enkele nieuwe songs. Eentje daarvan, Part Of Me, wordt ook een nummer 1-hit. De zangeres treedt in maart 2011 op in de HMH.

Prism

Drie jaar na Firework scoort Katy Perry weer een top 10-hit in Nederland, nu met Roar. Het liedje is in de zomer van 2013 de voorloper van haar volgende album Prism, dat in oktober de vierde plek van de Album Top 100 aantikt. Dezelfde maand verschijnt de tweede single, Dark Horse. Het nummer slaat aanvankelijk niet aan, maar wanneer het na de feestdagen opnieuw gepromoot wordt, vergezeld van een videoclip met Katy Perry als een Egyptische farao, bereikt het eind februari de eerste plek in de charts. Opvolgers Walking On Air, Unconditionally en Birthday doen het beduidend minder goed in de hitparades, ondanks hun kleurrijke videoclips. This Is How We Do is in het najaar van 2014 wel een hit. Perry is op dat moment aan een uitgebreide tournee bezig, waarmee ze in maart 2015 tweemaal de Ziggo Dome aandoet.

Feels

Voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro maakt Katy Perry het nummer Rise, dat ook door de Amerikaanse zender NBC wordt gebruikt voor diens verslaggeving van het sportevenement. In veel landen is de song een hit, in Australië zelfs nummer 1, al flopt het liedje in Nederland. Begin 2017 verschijnt Chained To The Rhythm, de eerste single van het album Witness. De Jamaicaanse zanger Skip Marley, een van de kleinzonen van reggae-icoon Bob Marley, is op het nummer te horen. De single mist ternauwernood de top 10. Haar samenwerkingen met hiphopsterren Migos (op Bon Appétit) en Nicki Minaj (op Swish Swish) leveren humoristische videoclips op, al scoren ze ondermaats in de charts. In de zomer van 2017 heeft ze weer een top 10-hit te pakken, nu als gastzangeres op het Calvin Harris-nummer Feels, waarop ook Pharrell Williams en Big Sean meedoen. Daarna blijven de grote hits uit. Het album Smile bereikt in september 2020 de dertiende plek.