Artiest

Yuri Honing

  1. Artiestenchevron right
  2. Yuri Honing
Yuri Honing is een Nederlands saxofonist, gespecialiseerd in sopraansaxofoon en tenorsaxofoon. Hij is onder andere bekend van zijn eigen muziekgroepen Yuri Honing Trio en Acoustic Quartet, en zijn samenwerkingen met zowel Nederlandse als buitenlandse artiesten.

Van piano naar saxofoon

Saxofonist Yuri Honing (6 Juli 1965, Hilversum) krijgt op vijfjarige leeftijd zijn eerste pianolessen. Een logische zaak omdat zowel zijn vader als moeder geschoolde pianisten zijn. Na zes jaar besluit Honing, na het beluisteren van een opname van Vladimir Askenazy, dat zijn talent voor piano niet toereikend genoeg is om de grote concertpodia te kunnen betreden en verwisselt een jaar later de piano voor een altsaxofoon.

Ferdinand Povel

Pas op zijn achttiende besluit Honing zich definitief te richten op een muziekcarriere en begint hij zijn muziekstudie in Zwolle. Na een jaar verruilt hij Zwolle voor Amsterdam waar hij studeert bij saxofonist Ferdinand Povel en waar hij na vijf jaar glansrijk afstudeert. Tijdens zijn laatste jaar aan het conservatorium krijgt Honing echter nog wel even de kans om met zijn kwartet in het voorprogramma van Branford Marsalis te staan.

Honing Trio

Zijn debuutalbum 'A Matter of Conviction' (1992) wordt overal goed ontvangen en Honings samenwerking met bassist Tony Overwater en drummer Joost Lijbaart wordt vanaf dat moment een constante factor in zijn carriere. Honings kwartet, met pianist Michiel Borstlap, bassist Anton Drukker en drummer Hans Eikenaar wordt na een aantal concerten opgeheven omdat het Trio alle tijd opslokt.

Star Tracks

1996 blijkt een belangrijk jaar voor Yuri Honing. Tussen twee tournees in neemt Honing met zijn trio een aantal pophits op die enkele maanden later uitgebracht wordt onder de titel 'Star Tracks'. Dit album blijkt de basis te leggen voor Honings stelling 'Jazz is geen stijl maar een taal'. Honing maakt een oude jazz-traditie, namelijk het gebruik van populaire liedjes, weer actueel en vindt hierdoor tegelijkertijd aansluiting bij de hedendaagse muziekontwikkelingen.

Samenwerkingsverbanden

Naast zijn werk met het trio steekt Honing graag energie in muzikale samenwerking. Zo werkte hij succesvol samen met o.a. pianist Misha Mengelberg, cellist Ernst Reiziger en pianist Paul Bley. Tijdens een reis met zijn trio door het Midden-Oosten ontstond een wonderlijke samenwerking tussen de Arabische en Westerse muziek. Met Djoze-speler Basem Havar, percussionist Latif Al-Obaidy en zangeres Rima Khcheich leidde een ontmoeting tot een spontaan optreden. Sindsdien vormen zij samen het collectief Orient Express dat live naar een fusie zoekt tussen beide muziekstromingen waarbij de gedeelde passie, virtuositeit en ruimte voor improvisatie de aanknopingspunten vormen.

De Club van Rome

Op vrijdag 2 april 2010 speelde Yuri Honing komt met De Club van Rome. De Club van Rome is een opmerkelijke groep die gebruikmakend van tradities uit de Jazz, HipHop, Rock en elektronica altijd de uiterste grens opzoekt van wat muzikaal mogelijk lijkt. Honing speelt met deze groep ook zijn project ‘Phase Five’, zijn nieuwe album dat in mei 2010 op het prestigieuze Amerikaanse label Verve wordt gereleased.

Yuri Honing Acoustic Quartet

Met zijn akoestische kwartet staat Yuri Honing op het North Sea Jazz 2011. Het ensemble bestaat uit Yuri Honing op tenor- en sopraansax, Wolfert Brederode op piano, Ruben Samama op contrabas en Joost Lijbaart op drums. Sleutelwoorden van dit kwartet zijn vrijheid, spiritualisme en timing.

VPRO/Boy Edgar Prijs

In januari 2012 wint Honing de VPRO/Boy Edgar Prijs; de belangrijkste prijs in Nederland voor jazz en geïmproviseerde muziek.