Artiest

P!nk

  1. Artiestenchevron right
  2. P!nk
Amerikaanse singer/songwriter die sinds 2000 vele hits op haar naam schrijft. Zo bereiken 'There You Go', 'Get This Party Started', 'Don't Let Me Get Me' en 'Just Like A Pill' de Nederlandse hitlijsten. P!nk's tweede album I'm Not Dead komt uit in 2006. Een aantal van P!nk's inspiratiebronnen zijn Janis Joplin, Steven Tyler, Mary J. Blige en Bob Marley.P!nk

Pink, ook wel geschreven als P!nk, wordt op 8 september 1979 geboren als Alecia Beth Moore. Ze groeit op in Doylestown, een klein plaatsje in de  buurt van Philadelphia. Haar vader speelt gitaar en zingt veel voor zijn jonge dochter. Alecia weet al van jongs af aan dat ze een rockster wil worden.

Contract

Op 14-jarige zingt Alecia in clubs in Philadelphia. Twee jaar later sluit ze zich aan bij het R&B-trio Choice, uit Atlanta. De groep tekent een platencontract bij LaFace Records maar verlaat het label zonder een album te hebben uitgebracht. Onder de naam Pink blijft Alecia als solo-artiest onder contract staan. 

Debuut

Alecia is 20 jaar als ze haar debuutalbum bij op LaFace Records uitbrengt. En met succes! Het album Can't Take Me Home, uit 2000, is in de Verenigde Staten goed voor dubbel platina. 

Hits

De singles 'There You Go', 'Most Girls' en 'You Make Me Sick' worden in de Verenigde Staten stuk voor stuk hits. In Nederland wordt met name 'There You Go' een grote hit. Pink gaat op tournee met NSYNC en in 2001 werkt ze samen met Mya, Christina Aguilera en Lil' Kim aan de cover 'Lady Marmalade'. Het is een bijdrage aan de Baz Luhrman-film Moulin Rouge. Hiermee verdient Pink haar eerste Grammy voor 'Best Pop Collaboration With Vocals'.

M!ssundaztood

Pink's tweede album M!ssundaztood verschijnt in 2002. Het album laat een ander geluid horen dan Can't Take Me Home. Pink heeft de touwtjes in handen gehad en zelf bepaald met wie ze zou samenwerken. De eerste single 'Get This Party Started' is geschreven door Linda Perry, ex-zangeres van 4 Non Blondes. Het nummer wordt een grote hit, evenals de opvolgers 'Don't Let Me Get Me', 'Just Like A Pill' en 'Family Portrait'.

Try this

In de zomer van 2003 levert Pink weer een bijdrage aan een film. De single 'Feel Good Time', waaraan Beck heeft meegewerkt , is de soundtrack van de film Charlie's Angels: Full Throttle. Hierna komt haar nieuwe album Try This uit. Acht van de dertien nummers schrijft ze samen met Tim Armstrong van de punk band Rancid. Het album bereikt de top 10 in de US, Canada, UK en Australië. 

Grammy

Hoewel de singles 'Trouble' and 'God Is A DJ' het in Amerika niet zo goed doen als haar vorige, brengt 'Trouble' haar toch haar tweede Grammy award in 2003. 

I'm Not Dead

De opvolger van Try This komt in uit 2006 uit: I’m Not Dead. De eerste single van dit album is 'Stupid Girls'. Op deze single steekt Pink de draak met het oppervlakkige gedrag van haar Hollywood-collega's. De single wordt opgevolgd door 'U And Ur Hand'.

President

De single 'Dear Mr. President', ook afkomstig van het album I'm Not Dead, verschijnt in Nederland in april 2007. Het nummer is een open brief aan de Amerikaanse president George W. Bush. In België bereikt de single de nummer 1-positie. In de Verenigde Staten wordt het nummer niet uitgebracht, omdat het daar volgens Pink door 'overplay' op de radio zijn betekenis zou kunnen verliezen.

Funhouse

De zangeres reageert begin 2008 op een aantal geruchten die de ronde doen. Ze bevestigt dat ze gescheiden is van haar man Carey Hart (ze zijn in goede harmonie uit elkaar gegaan), en ze meldt ook dat ze werkt aan haar vijfde studioalbum. De eerste single 'So What' verschijnt in augustus en in oktober komt het nieuwe album Funhouse uit.

Greatest Hits

Na heel wat hits te hebben gescoord, brengt Pink in november 2010 een compilatiealbum uit: Pink’s Greatest Hits…So Far!!!. Ervan uitgaande dat haar nieuwe single ‘Raise Your Glass’ ook een hit wordt, staat deze ook gelijk op de compilatiealbum, eveneens als de single 'F**ckin' Perfect'.

The Truth About Love

Na het uitbrengen van een Greatest Hits-album maakt P!nk gewoon weer een plaat vol nieuwe hits: The Truth About Love komt in 2012 uit. Deze plaat brengt onder meer hitsingles 'Blow Me One Last Kiss' en 'Try' voort. Naast deze twee nummers komt P!nk ook met een duet. Samen met Nate Ruess, zanger van Fun., neemt ze 'Just Give Me A Reason' op. Het liedje wordt een monsterhit en sleept meerdere nominaties binnen, waaronder die voor een Grammy Award in de categorie 'Song Of The Year'. Die prijs moet het duo helaas afstaan aan het nummer 'Royals' van Lorde.

You + Me

Het lijkt haast een trend te worden dat Pink elke twee jaar met een nieuw album komt. De zangeres brengt in 2014 rose ave uit. Dit doet ze echter niet alleen, maar met haar goede vriend Dallas Green (City and Colour) onder de naam You + Me. Het duo vernoemd de leadsingle van de plaat naar zichzelf: 'You And Me'.