Artiest

Pharrell Williams

  1. Artiestenchevron right
  2. Pharrell Williams
Pharrell Williams is een duizendpoot. Hij is singer-songwriter, hij rapt, hij drumt, hij produceert en heeft een eigen kledinglijn. Daarnaast is hij ook nog lid van producersduo The Neptunes en rockband N.E.R.D.

Pharrell Williams en Chad Hugo zijn onafscheidelijk

Op de middelbare school ontmoeten Pharrell Williams en Chad Hugo elkaar tijdens een "summer band camp". Ze beginnen een band en hun optreden op een High School Talent Show trekt veel aandacht. Vooral van Teddy Riley,, die o.a. produceerde voor Bobby Brown en Keith Sweat. In 1994 zetten Pharrell Williams en Chad Hugo zichzelf neer als The Neptunes en produceren ze o.a. 'Tonight's The Night' van het gelijknamige album van Backstreet Boys.

The Neptunes zijn erg gewild

The Neptunes krijgen een steeds groter publiek en achterban. In 2001 produceren ze de single 'I'm A Slave 4 U' van Britney Spears. Hiermee scoren ze wereldwijd hun eerste nummer 1-hit. The Neptunes zijn erg gewild. Ze produceren nummers voor o.a. No Doubt, *NSYNC, TLC, Usher, Nelly, Mary J. Blidge, Kelis, Busta Rhymes en Justin Timberlake. In 2002 krijgen ze de award voor 'Producers of the Year'. In 2003 brengen ze een eigen album uit, The Neptunes Present... Clones, met liedjes en remixes van verschillende artiesten.

Een eigen kledinglijn

Daarnaast doet Pharrell Williams ook big business. Hij ontwerpt zonnebrillen voor Louis Vuitton en hij lanceert een Billionaire Boys Club-kledinglijn en een Ice Cream-schoenencollectie.

Wie is die jongen op dat fietsje?

Pharrell Williams is vaak te zien in videoclips van andere aritesten. Dit heeft uiteraard vaak een muzikale reden, bijvoorbeeld omdat hij het refrein zingt. Maar óók omdat artiesten zijn knappe gezicht graag betrekken in hun videoclip.

Van N.E.R.D. naar solo

Pharrell Williams maakt ook onderdeel uit van het altorock-trio N.E.R.D. Samen met Chad en Shae Thornton. Deze band brengt twee zeer succesvolle platen uit, beide worden platina. Daarnaast scoort hij als soloartiest in 2003 ook een hit met 'Fontin'. Met deze CV is de tijd rijp voor een solo plaat. "Als ik fans ontmoet, dan benaderen ze me alsof ik een plaat heb uitgebracht, dus ik dacht: wat ben ik aan het doen, ik moet een solo plaat opnemen!"

Solodebuut In My Mind

Pharrell Williams brengt in 2005 zijn eerste soloalbum uit. De eerste single van dit debuutalbum is een duet met Gwen Stefani van No Doubt. Het nummer heet 'Can I Have It Like THat'. Dit nummer wordt begin 2006 opgevolgd door 'Angel'. "De hiphop-nummers zijn filosofisch, hoe ik tegenover het leven sta. De R&B-nummers zijn de meer gevoelige nummers". Het leven van Pharrell Williams is altijd doordrongen geweest van muziek. Toen hij zeven jaar oud was, ruilden zijn ouders het stadscentrum in voor de buitenwijken van Virginia Beach. "We woonden tegenover een motorbende, The Renegades, een soort van Hell's Angels. Zij draaiden keiharde rockmuziek, 'Born To Be Wild' en dat soort dingen. Ondertussen draaiden mijn ouders Earth, Wind & Fire, maar op de radio draaiden ze Rick James en Queen, ik ben dat nooit meer kwijtgeraakt". 

Comeback voor het grote publiek

Pharrell Williams zit nooit sitl. Maar in 2013 mag het grote publiek weer genieten van "hitmachine" Pharrell. Eerst brengt hij samen met Robin Thicke het nummer 'Blurred Lines' uit. Niet veel later komt de meest gehypte plaat van het jaar uit, namelijk: 'Get Lucky' van het Franse dance duo Daft Punk. Op dit nummer hoor je hem samen met discolegende en succesvolle producer Nile Rodgers. Direct daarna brengt Pharrell Williams de single 'Happy' uit.

G I R L

Het tweede studioalbum van Pharrell Williams, G I R L, komt begin maart 2014 uit. Voor de plaat werkt hij onder andere samen met Justin Timberlake, Miley Cyrus, Daft Punk en Alicia Keys.