Artiest

Patti Smith

  1. Artiestenchevron right
  2. Patti Smith
Zangeres en dichteres die in de jaren '70 debuteert, en doorbreekt met 'Because The Night'. Ze scoort in 1979 een klein hitje met 'Dancing Barefoot'. Smith verdwijnt dat jaar uit de spotlights. Decennia later wordt ze als een voorbeeld genoemd door artiesten als Tori Amos en Michael Stipe (R.E.M,). Gone Again (1996) is een comeback album. In 2002 verschijnt het verzamelalbum Land.

Begin jaren '70 is Patti Smith dichteres. Ze draagt vaak voor uit eigen werk tijdens bijeenkomsten in New York. In 1974 waagt Smith zing op het muzikale pad en neemt een single op die ze even later in eigen beheer uitbrengt: 'Piss Factory'. Het jaar erop verschijnt haar eerste album: Horses. De pers is lyrisch over het nieuwe talent.

Afscheid

De albums Radio Ethopia (1976) en Easter (1978) (met daarop het samen met Bruce Springsteen geschreven 'Because The Night') volgen. In 1979 geeft Patti Smith te kennen de muziekwereld de rug toe te keren. Het album Wave krijgt wat dat betreft een toepasselijke titel mee. Ze trekt zich terug, trouwt ex-MC5 gitarist Fred 'Sonic' Smith en wordt moeder.

Terugkeer

Dream Of Life uit 1988 is eigenlijk een come-back album, maar pas in 1996 keert Patti Smith geheel terug. Michael Stipe van R.E.M. vraagt zijn idool mee te zingen op de single 'E-bow The Letter' en Patti Smith stemt toe. Het zesde Patti Smith album, Gone Again, is opgedragen aan haar in 1994 overleden man en wordt door zowel pers als publiek bejubeld. Ook de albums Peace And Noise (1997) en Gung Ho (2000) kunnen rekenen op de waardering de schrijvende pers en de fans.

Roskilde

In 2001 staat Patti Smith op het Deense festival Roskilde. Op treffende wijze herdenkt ze de negen slachtoffers die het jaar ervoor zijn gevallen. Ze brengt de Pearl Jam-klassieker 'Alive' ten gehore.