Artiest

Hard-Fi

  1. Artiestenchevron right
  2. Hard-Fi
De vier leden van Hard-Fi komen uit het doodsaaie Staines. Het debuutalbum van de band, Stars Of CCTV, is een soundtrack van de verveling en leegte daar. De nummers worden onverwacht opgepikt door MTV en de plaat wordt een succes.

Hardi-Fi bestaat uit Richard Archer, Ross Phillips, Kai Stephens en Steven Kemp. Als de bekende producer Rick Rubin gaat roepen dat Hard-Fi een bijzondere plaat heeft gemaakt, dan wil iedereen dat horen. 

Succes

En dus is de eerste persing van Stars Of CCTV (500 stuks) binnen no time uitverkocht, worden de Engelsmannen van Hard-Fi uitgebreid onder de loep genomen door de Britse pers en spreekt iedereen zijn verwondering uit over het feit dat de eerste versie van het album is opgenomen voor een budget van in totaal 300 pond. 

Guerrillagigs

De band trekt veel aandacht met een aantal guerrillagigs, onder andere op Heathrow waar de band 100 meter onder de landende vliegtuigen een videoshoot doet.

Stars of CCTV

Als Hard-Fi getekend wordt door major platenmaatschappij Warner, bedingen ze dat ze zes nummers opnieuw mogen opnemen. Maar dan wel in dezelfde brakke studioruimte Cherry Lips Hits Facility in Staines, een tot studio verbouwd 24-uurs café voor taxichauffeurs onder de rook van vliegveld Heathrow. Dit om het lekkere gruizige geluid van de originele opnames te behouden.

Hoesje

Ook het met viltstift getekende hoesje refereert nog aan de goede oude tijd toen het nummer in eigen beheer werd uitgebracht. De jongens testen hun nummers standaard eerst op de auto hi-fi voordat ze besluiten iets uit te brengen.

Hits

De eerste single 'Cash Machine' zorgt voor wat naamsbekendheid en met 'Hard To Beat' stormt de groep dan echt de hitlijsten binnen.

Grote ambities

Stars Of CCTV levert Hard-Fi in 2005 een nominatie op voor de prestigieuze Mercury Prize. De ambities van frontman Richard Archer, die het album van het begin tot het einde schrijft, zijn groot: We zullen niet rusten voor we mega-succesvol zijn, op nummer 1 in de Verenigde Staten staan en meer platen hebben verkocht dan Eminem.

Diska

De Britse pers heeft de muziek van de band omgedoopt tot diska, een mengelmoes van 70s disco en maatschappij kritische ska. Archer: Wat de The Specials betekende voor de Engelse jeugd in de jaren 80 onder Tatcher wil HARD-Fi zijn voor de generatie die opgroeit onder Blair.

Optredens

Hard-Fi treedt in oktober 2005 op in de kleine zaal van de Paradiso. Enkele maanden later komt het Engelse viertal nogmaals naar Nederland voor een gig in de Melkweg. In de zomer van 2006 wordt Lowlands aangedaan.

Tweede album

Door het plotseling succes van Stars Of CCTV laat een tweede album een tijdje op zich wachten. De nummers liggen echter al op de plank en zo gauw de heren tijd vrij hebben, duiken ze de studio in. De titel van de tweede plaat is Once Upon A Time In The West. De CD verschijnt in september 2007.