Artiest

Smashing Pumpkins

  1. Artiestenchevron right
  2. Smashing Pumpkins
Rockband uit Chicago. De Smashing Pupkins lijken in eerste instantie onder te sneeuwen door het enorme succes van Nirvana´s Nevermind. De single 'Disarm' is uiteindelijk de grote doorbraak naar de mainstream. In 2000 houdt de band ermee op, maar komen in 2005 weer bij elkaar.

Crgan en Iha

In 1988 ontmoet Billy Corgan James Iha. Corgan is dan 22 jaar oud en geobsedeerd door baseball en muziek. Corgan en Iha besluiten samen een band te beginnen. Binnen zes maanden zijn ze klaar voor hun eerste optreden in een club in Chicago. Ze noemen zichzelf Smashing Pumpkins. 

De derde Pumpkin

Iha speelt gitaar, Corgan zingt en speelt bas. Het eerste optreden verloopt goed, hierdoor worden de twee vaker gevraagd om op te treden in kleine bars en clubs. Na een optreden komt Corgan in contact met bassiste D’Arcy Wretzky. D’Arcy belt hem een tijd later op en is vanaf dan de derde Pumpkin. Daarna wordt de band nog versterkt door drummer Jimmy Chamberlin. 

In de schaduw van Nirvana

In 1991 brengen ze het eerste album Gish uit. Ondanks dat het een wordt gezien als een goed album, worden er 'maar' 300.000 exemplaren verkocht. Dit komt doordat Gish tegelijk met Nevermind van Nirvana uitkomt. Door het matige succes van Gish raakte de sfeer wat gespannen. 

Slechte tijd

D’Arcy en Iha waren korte tijd bij elkaar, maar beëindigen nu hun relatie, Corgan heeft last van depressiviteit en Chamberlin van zijn drugs verslaving. In deze situatie wordt Siamese Dream opgenomen. 

Uit de dip, de doorbraak

Alle nummers zijn geschreven door Corgan en hij speelt behalve de drums alle instrumenten in. Het album zorgt in 1993 voor een wereldwijde doorbraak. De Pumpkins spelen op grote festivals, brengen een CD uit met B-kanten en werken aan een dubbel album: Mellon Collie & The Infinite Sadness (1995). Hiervan worden wereldwijd 7 miljoen exemplaren verkocht. 

Het gaat mis

Het grote succes is niet voor lange tijd, want in het voorjaar van 1996 wordt tijdens een concert in Dublin een meisje doodgedrukt in het publiek. In juli sterft toetsenist Jonathan Melvoin aan een overdosis heroïne. Melvoin is samen met Chamberlin op een hotel kamer wanneer de overdosis genomen wordt. Chamberlin overleeft het, maar wordt door de Pumpkins uit de band gezet om af te kicken. 

Na de rustpauze

Pas in 1999 komt Adore van de Pumpkins uit. Het klinkt totaal anders dan de vorige albums. Bij de opname van het album wordt grotendeels gebruik gemaakt van de drumcomputer. Nadat het album uit is gebracht komt drummer Chamberlin, volledig is afgekickt, weer terug. 

Drugs maakt meer kapot...

Net na de terugkomst van Chamberlin vertrek D’Arcy. De reden van haar vertrek is de slechte verstandhouding met Corgan, en vermoedelijk ook een heroïne verslaving. Haar plaats wordt eind oktober 1999 overgenomen door ex-Hole bassiste Melissa auf den Mauer. In deze bezetting wordt het album Machina/The Machines of God gemaakt. 

Afscheidskado

Het melodieuse en rustige van Adore is op het nieuwe album ver te zoeken. De Pumpkins maken nog een wereldtournee (hun laatste) en brengen via het internet nog een tweede deel van Machina uit dat iedereen gratis kan downloaden. Na dit album gaan de Pumpkins in 1999 officieel uit elkaar. 

Corgan wil het terug

Maar in 2005 zet Corgan een paginagrote advertentie in een krant waarin hij de terugkeer van 'zijn' band aankondigt: "I want my band back, and my songs, and my dreams." In 2007 gaat het dan echt gebeuren. De Smashing Pumpkins treden voor het eerst in jaren weer op, en wel als slotact op Pinkpop. De release van hun  album Zeitgeist vindt plaats in juli 2007. De alternatieve rockband speelt op 18 februari 2008 in de Brabanthallen in Den Bosch.

Nieuwe drummer

In maart 2009 stapt drummer Jimmy Chamberlin uit de band. De reden hiervoor is onduidelijk, meer dan een statement dat hij uit de band is gestapt komt er niet naar buiten. In augustus van dat jaar wordt bekend dat Chamberlin wordt opgevolgd door de 19-jarige Mike Byrne.