Artiest

Bo Diddley

  1. Artiestenchevron right
  2. Bo Diddley
Zijn stijl, kenmerkend door de metaalachtige gitaarriffs en de voortstuwende ritmes, is van invloed geweest op talloze muzikanten, hoewel zijn werk zelden de hitlijsten heeft weten te bereiken.

Metaalachtige riffs

Bo Diddley, geboren als Otha Ellas Bates, later veranderd in Ellas McDaniel (McComb (Mississippi), 30 december 1928 - Archer (Florida), 2 juni 2008), was een invloedrijke Amerikaanse rock-'n-roll-zanger en -gitarist. Zijn stijl, kenmerkend door de metaalachtige gitaarriffs en de voortstuwende ritmes, is van invloed geweest op talloze muzikanten, hoewel zijn werk zelden de hitlijsten heeft weten te bereiken.

Diddley ?

De diddley bow is een primitief Amerikaans instrument van Afrikaanse origine. Logischerwijze zou je dus kunnen veronderstellen dat Bo Diddley zich hierna vernoemd heeft. Zelf heeft hij dit tijdens zijn leven echter in alle toonaarden tegen gesproken. Diddley zegt aan het eind van zijn leven dat zijn klasgenoten van de middelbare school hem gewoon zo noemden. 'Eerlijk gezegd weet ik zelf niet eens wat het betekent.', aldus de man zelf. Feit blijft dat zijn naam voor eeuwig verbonden zal blijven met het karakteristieke jungleritme dat onlosmakelijk deel uitmaakt van ons collectieve rock & roll geheugen.

Techniek

Al op de middelbare school blijkt dat Diddley een ongekend talent heeft voor techniek. Hij construeert zijn eigen versterkers en opname-apparatuur en is de eerste artiest die over een eigen opname-recorder beschikt en later zelfs over een zelf vervaardigde opnamestudio. Die onwikkeling komt zijn aparte sound alleen maar ten goede. Ook de opvallende, rechthoekige gitaren, ooit treffend omschreven als buiten model sigarenkist, bouwt hij eigenhandig. Samen met die onafscheidelijke cowboyhoed wordt dit zijn visuele handelsmerk.

Invloedrijk

Bo Diddley is waarschijnlijk de meest gecoverde artiest uit de rockgeschiedenis. Talloze artiesten verwerkten zijn roemruchte beat in een van hun songs. Buddy Holly, The Rolling Stones, The Beatles, The Pretty Things, The Animals, The Kinks, The Who, George Thorogood, The Doors, U2, ja zelfs Elvis Presley, ze zijn allemaal in meer of mindere mate schatplichtig aan Diddley.