Artiest

Ali B

  1. Artiestenchevron right
  2. Ali B
Uit Almere afkomstige Nederlandstalige rapper die in de zomer van 2004 een grote hit scoort met 'Ik Ben Je Zat'. Het nummer is afkomstig van het debuutalbum Ali B Vertelt Het Leven Van De Straat (met o.a. de singles 'Waar Gaat Dit Heen?' en 'Geweigerd.nl'). Datzelfde jaar staat hij ook zes maal met Marco Borsato in een uitverkochte Kuip. In 2005 lijkt het succes zich op dezelfde voet voort te zetten.

Ali Bouali

Ali B, in het dagelijks leven Ali Bouali, is geboren op 16 oktober 1981 in Zaanstad. Op tweejarige leeftijd verhuist hij naar Amsterdam. In Amsterdam-Oost komt Ali voor het eerst in aanraking met hiphop. Ik was een echte straatentertainer, zegt hij zelf. Samen met mijn neef hingen we de hele dag rond op straat om de jongens uit de buurt te vermaken met verhalen en grappen. Wanneer hij het nummer Moordenaar van Osdorp Posse hoort, raakt Ali geïnteresseerd in Nederlandstalige hiphop.

Teksten leren

'Al gauw leerde ik de teksten van onder andere Def P uit mijn hoofd en rapte ik ze voor de jongens op straat. Toen ik een keer mijn eigen tekst voor hen rapte, reageerden ze heel enthousiast. Dat was voor mij de motivatie om met rap verder te gaan,' legt de rapper uit. Op 14-jarige leeftijd verhuist hij met zijn moeder en broer naar Almere. Daar geeft hij zijn eerste optreden voor maar liefst 400 mensen. Dit bevalt hem zodanig dat hij op elk feest ongevraagd de microfoon pakt en een show geeft.

Naamsbekendheid

Door zijn energieke en entertainende live-performance krijgt Ali zeer snel naamsbekendheid. Hij noemt zichzelf Ali B omdat de media criminele Marokkanen op die manier weergeven in het nieuws. Maar naast Ali B kennen zijn fans hem inmiddels ook als Ali Baba en die Lijpe Mokro. Door zijn combinatie van Stand-up Comedy en hiphop wordt Ali geselecteerd voor de Grote Prijs van Nederland 2002. In de finale verliest hij van zangeres en goede vriendin Corey. 'Op dat moment baalde ik enorm', aldus Ali. 'Maar achteraf ben ik echt blij, want het motiveerde mij juist om nog harder te werken'. 

Single deal

Dat harde werken werpt zijn vruchten af, want twee maanden na de finale van de Grote Prijs tekent hij een single deal bij Warner Music voor Waar Gaat Dit Heen. Het nummer draagt hij samen met zangeres Karima (ex-Dignity) op aan Amnesty International. Waar Gaat Dit Heen is een groot succes op muziekprogramma The Box. Na de release van de single gaat het de rapper Ali B voor de wind. Hij treedt gemiddeld vier keer per week op en geniet veel publiciteit. 

Humor

In het najaar van 2003 staat hij o.a. in Carré voor het Wereldconcert Made in Holland onder leiding van Leoni Jansen. Daarna treedt hij met alle grote muzikanten van Nederland in een uitverkochte Ahoy' op met het benefietconcert Friends for War Child en staat hij met Marco Borsato maar liefst zes keer in een uitverkochte Kuip. Ook zijn tweede clip Leven Van De Straat behaalt een klein succesje. Ali B zegt over zijn succes: 'Ik ben zeer positief ingesteld en probeer altijd alles met humor te benaderen, ook als het om moeilijke kwesties gaat. Dat doe ik zowel in mijn muziek als in discussies op tv. Kennelijk hebben mensen daar behoefte aan'.

Theatertour

Het album Ali B Vertelt Het Leven Van De Straat is vanaf mei 2004 verkrijgbaar. De gelijknamige theatertour start in september 2004.2004 kan maar niet stuk voor Ali B. Hij wint de popprijs, een zilveren harp en rapt mee op de benefietsingle voor de gebieden in Azië die getroffen zijn door de tsunami. In 2005 lijkt het succes zich op dezelfde voet voort te zetten. In de lente van 2005 komt hij weer met een nieuwe single: 'Leipe Mocro Flavour'. Ook reist hij in vier maanden naar zeven ontwikkelingslanden voor de documentaire Rap Around The World in opdracht van Plan Nederland. Hij wint de Kids Choice Award voor De Beste Kaaskop en zijn theatervoorstelling gaat in 80 theaters in reprise. Hij is tevens de eerste rapper ter wereld met een wassen beeld van zichzelf.

Emotionele Ali B

In 2006 wint Ali B de TMF Award voor Beste Urban Act. Een jaar later volgt opnieuw een TMF Award, deze keer voor Beste Artiest R&B/HipHop. Begin 2011 begint Ali B met zijn eigen televisieprogramma 'Ali B op volle toeren'. Waarvoor hij een jaar later wordt genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring, maar de prijs niet wint. Dat jaar wint hij wel de Zilveren Televizier-Ster Man voor Beste mannelijke presentator. In 2015 gaan er beelden van Ali B viral nadat hij het nummer 'Terwijl Jullie Nog Bij Me Zijn'  bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door zingt. Hij schreef het nummer voor zijn twee zoons. Terwijl de rapper het nummer zingt raakt hij geëmotioneerd. De beelden van een ontroerde Ali B worden de volgende dag via sociale media massaal verspreidt.