Artiest

Shirma Rouse

  1. Artiestenchevron right
  2. Shirma Rouse
De Statiaanse Shirma Rouse groeit op op het Bovenwindse eiland Sint-Eustatius. Op haar negentiende komt ze naar Nederland. Na haar studie scheikunde besluit ze zich op de muziek te storten.

Statia, zoals Sint-Eustatius door de bewoners genoemd wordt, is nog steeds haar thuis: "Daar laat ik alle zorgen achter me en is het genieten. De zon, familie natuurlijk. Daar komt mijn liefde voor muziek vandaan."  Haar oma zong in de kerk en de jonge Shirma ging mee. Voor haar moeder hoeft ze alleen maar gospelmuziek te zingen, "maar ik ga toch mijn eigen weg".

Muzikale familie

Ook haar vader is muzikaal. Haar hele familie is Statiaans en ze is blij dat ze van een klein eiland komt: "Ik kan genieten van de kleine dingen in het leven. Na een dag school kun je naar huis lopen en buiten spelen. Je hebt een andere relatie met familie, want iedereen is dichtbij."

Curaçao

Die sterke band mist ze in Nederland. Na een bezoek aan Sint-Eustatius heeft ze altijd weer nieuwe energie. Om haar middelbare school af te maken, woont Rouse drie jaar op Curaçao. Met dat eiland heeft ze een veel mindere band.

Achtergrondzangeres

Shirma heeft als achtergrondzangeres opgetreden, onder andere bij de Curaçaose zangeres Izaline Calister. Het was een nieuwe ervaring om in het Papiaments te zingen. "Ik moest het leren. Engels is nog altijd mijn voorkeurtaal. In het Papiaments kan ik me niet echt uiten."

Eigen sound

Shirma vindt het nu tijd om haar eigen 'sound' te laten horen. Haar muziek is jazz getint. Volgens haar komt dat doordat de studie aan het Conservatorium veel aandacht besteedt aan jazz. De zangeres vindt dat mensen vooral zichzelf moeten blijven. In 'Please Take me As I Am' heeft ze dat verpakt in een liefdeslied, maar haar boodschap is algemeen bedoeld. "We proberen ons vaak aan te passen aan het beeld van een ander. Maar als je je echte 'ik' kunt vinden, dan nemen mensen je zoals je bent."

Albums

In 2010 kwam het album Choclate Coated Dreams uit en in 2012 het album Shirma Rouse Sinds Aretha.

The Voice Of Holland

atzelfde jaar deed Rouse mee aan The Voice Of Holland. Alle stoelen draaiden in haar auditie om en ze koos Trijntje Oosterhuis als haar coach. Rouse strandde in de halve finale, toen ze het op moest nemen tegen Jill Helena.