Artiest

Rage Against The Machine

  1. Artiestenchevron right
  2. Rage Against The Machine
Revolutionaire rockband uit Los Angeles met een eigen mix van rap, heavy metal en punk, gekoppeld aan energieke optredens en uitgesproken politiek en sociaal getinte teksten. Rage Against The Machine scoort in de jaren '90 twee grote hits met 'Bombtrack' en 'Killing In The Name' (met het overbekende "fuck you, I won’t do what you tell me")

Rage Against The Machine wordt in 1991 opgericht, en bestaat uit rapper Zack de La Rocha, gitarist Tom Morello, bassist Tim Commerford en drummer Brad Wilk. Zowel De La Rocha als Commerford waren al eerder actief in de hardcoreband Inside Out, terwijl Morello onderdeel uitmaakte van Lock Up. Wilk drumde in een coverband met Pearl Jam-zanger Eddie Vedder. 

Naam

De bandnaam is gebaseerd op een nummer van Zacks oude band Inside Out en staat voor het ageren tegen de gevestigde orde. De muzikale mix van hardcore, metal en rap komt voornamelijk voort uit De La Rocha’s interesse voor old school hip hop en hardcore en Morello’s voorliefde voor hardrock en punk. 

Debuutalbum

Van een zelfgeproduceerde democassette weet de band, door veel te spelen, op eigen kracht meer dan 5000 exemplaren te verkopen. Tijdens het optreden van Rage Against The Machine op Lollapalooza II wordt de band ontdekt door een talentscout van Epic en in 1992 verschijnt Rage Against The Machine op het Epic-label. 

Toeren

De band toert met House Of Pain en Cypress Hill en het album belandt in de Billboard Top 50. De eerste memorabele kennismaking met de band in Nederland vindt plaats nog voor het verschijnen van hun debuutalbum. Rage Against The Machine verzorgt het voorprogramma van Suicidal Tendencies in Paradiso. 

Nederland

In 1993 is RATM op het Lowlands festival te zien, om slechts een jaar later terug naar ons land terug te keren maar dan als een van de hoofdacts op Pinkpop. Vooral de single ‘Bullet In The Head’ en de top 20-hit ‘Killing In The Name’ (met name door het scanderen van ‘Fuck you, I won’t do what you tell me’) zijn publieksfavorieten. 

Evil Empire

Pas in 1996 verschijnt het tweede album Evil Empire, met de top 20-hit ‘Bombtrack' en het hitje 'Bulls On Parade’. Het album komt in de Amerikaanse charts binnen op nummer 1 en wordt al snel platina. De band maakt geen geheim van zijn socialistische denkbeelden, is tegen censuur en vivisectie, voert actie voor de Mexicaanse vrijheidsstrijders in Chiapas, de politieke gevangene Mumia Abu-Jamal en activist en indianenvoorman Leonard Peltier. 

Rock The Vote

Rage maakt ook deel uit van de Rock The Vote-campagne die de Amerikaanse jongeren tracht te overtuigen dat zij van hun stemrecht gebruik moeten maken tijdens de presidentsverkiezingen. In 1996 staat de band wederom op vele festivals, waaronder Pinkpop, en in 1997 gaat de band op tour met de beruchte Wu-Tang Clan. 

The Battle Of Los Angeles

De homevideo Rage Against The Machine verschijnt, met daarop live footage en ongecensureerde versies van alle videoclips. De band draagt tevens een aantal songs aan voor diverse soundtracks (o.a. ‘No Shelter’ voor de Godzilla-soundtrack). Eind 1999 verschijnt dan eindelijk The Battle of Los Angeles, waarvan ‘Guerilla Radio’ en ‘Sleep Now In The Fire’ op single verschijnen. 

Solo

Tijdens de opnamen van de videoclip voor deze tweede single, geregisseerd door de controversiële filmmaker Michael Moore, wordt de band gearresteerd voor het bestormen van de Newyorkse aandelenbeurs. Rage Against The Machine treedt op tijdens het Woodstock ’99 festival, waar enorme rellen uitbreken. Dat de band ook een interne battle voert blijkt als rapper De La Rocha de band onverwachts verlaat en voor een solo-carrière kiest. Dit luidt het einde in van Rage Against The Machine. 

Renegades

In 2000 verschijnt nog wel Renegades, een verzameling uiteenlopende covers van artiesten als The Rolling Stones, Bob Dylan, Eric B & Rakim en Cypress Hill. De drie overgebleven leden nemen tijdens het 43e Grammy Award spektakel nog wel een Grammy in ontvangst voor Best Hardrock Performance voor ‘Guerilla Radio’. 

Audioslave

Tom Morello onhult dat de band aan het jammen is met ex-Soundgarden zanger Chris Cornell. Daaruit ontstaat de nieuwe supergroep Audioslave, waarvan het gelijknamige debuut eind 2002 verschijnt. Het wachten is nog op het hiphop debuutalbum van Zack de La Rocha. Hij wordt in de studio gesignaleerd met o.a. Dan ‘The Automator’ Nakamura (Gorillaz), ?uestlove (The Roots), Roni Size en DJ Premier. In de tussentijd heeft hij gastvocalen bijgedragen aan het tweede Blackalicious album Blazing Arrow.

Reünie

De band speelt in 2007 voor het eerst weer samen, op het Coachella Valley Music and Arts Festival. Sindsdien is de band regelmatig op het podium te vinden.