Artiest

Avicii

  1. Artiestenchevron right
  2. Avicii

Avicii is één van de aliassen van de Zweedse dj en producer Tim Bergling. Hij breekt in 2010 door onder de naam Tim Berg, met de top 5-hit Bromance. Hij vervolgt zijn carrière als Avicii. Zijn grootste hit is Wake Me Up!, dat in 2013 wekenlang op nummer 1 staat. Hij overlijdt in 2018.

Biografie

Tim Bergling wordt op 8 september 1989 geboren in Stockholm. Op het muziekforum van de Nederlandse dj Laidback Luke post Bergling geregeld tracks om feedback te krijgen van andere muzikanten. Zo krijgt hij in het begin feedback van Steve Angello, Laidback Luke en Afrojack. Hij start zijn carrière in 2008 met het remixen van de soundtrack van een computerspel. Datzelfde jaar krijgt hij al remixklussen voor D.O.N.S. en Roger Sanchez. Niet veel later weten ook Tiësto, Dimitri Vegas & Like Mike, David Guetta en Alex Gaudino het jonge Zweedse talent te vinden voor remixen. Zijn eerste eigen release onder de naam Avicii is Sound Of Now in 2008. De naam Avicii is ontleend uit het boeddhisme, waar het woord Avici de benedenlaag van de Nakara (de hel) aanduidt. Hij scoort zijn eerste hit in Nederland. Niet als Avicii, maar onder de naam Tim Berg. De single Bromance is in de zomer van 2010 een top 5-hit. Zijn eerste optreden in Nederland is dat jaar in Den Bosch.

Twee nummer 1-hits

Er verschijnen nog enkele singles onder de pseudoniemen Tim Berg en Tom Hangs (de hit Blessed), maar vanaf 2011 brengt de Zweed vooral nog tracks uit onder de artiestennaam Avicii. Zijn eerste Nederlandse top 10-hit onder deze naam is Levels in november 2011. Zijn remix van het Lenny Kravitz-nummer Superlove is het jaar daarna een hit en hij maakt ook het nummer I Could Be The One met Nicky Romero. Veruit de grootste hit van de danceproducer is Wake Me Up!, dat in de zomer van 2013 maar liefst twaalf weken de eerste plek bezet houdt. Opvolger Hey Brother bereikt in december 2013 de nummer 1-positie en blijft vier weken bovenaan de lijst staan. De zang is van Dan Tyminski, die ook de zangstem van George Clooney verzorgt in de Coen Brothers-film O Brother, Where Art Thou? uit 2000. Beide hits zijn afkomstig van het album True, dat in Nederland op de tweede positie piekt, onder D van Daniël Lohues.

Addicted To You

Het debuutalbum van Avicii levert nog een wereldhit op, want ook de single Addicted To You is een enorme klapper. Hij schrijft het nummer met manager Arash Pournouri, zanger Josh Krajcik en singer-songwriter Mac Davis, die eerder verantwoordelijk was voor Elvis Presley-hits als In The Ghetto en A Little Less Conversation. In februari 2014 geeft Avicii zijn enige eigen show in Nederland, in de Ziggo Dome, en in mei verschijnt de door hem geproduceerde Coldplay-hit A Sky Full Of Stars. In augustus is hij te zien op het Sky City Festival. Later in 2014 bereiken de singles The Days en The Nights de hitparades. In het voorjaar van 2015 heeft Avicii wederom een top 5-hit te pakken, nu met Waiting For Love. Het is de eerste single van het album Stories, dat in oktober verschijnt en bijdrages bevat van Chris Martin en Wyclef Jean. In de tussentijd brengt hij nog een paar singles uit en geeft hij optredens op Pinkpop en Tomorrowland.

Zelfmoord

Gedurende deze hectische periode wordt het duidelijk dat Avicii worstelt met zijn overvolle agenda en zijn sterrenstatus. Hij zegt in 2015 meerdere optredens af en kampt dan al jaren met vermoeidheid. In maart 2016 kondigt hij aan te willen stoppen met optreden. De rest van het jaar blijft het vrij stil rondom de dj. De onthullende documentaire Avicii True Stories geeft in 2017 een inzicht in zijn slopende werkregime. Die zomer bereiken ook weer twee singles de hitlijsten, Without You met Sandro Cavazza en Lonely Together met Rita Ora. Op 20 april 2018 wordt het Tim Bergling allemaal teveel en pleegt hij zelfmoord op een hotelkamer in Oman. Avicii wordt 28 jaar. In het voorjaar van 2019 verschijnt de postume single SOS, opnieuw een samenwerking met zanger Aloe Blacc. De track staat vier weken op de eerste plaats. Het album Tim komt in juni op nummer 1 binnen. De officiële biografie van Avicii, geschreven door Måns Mosesson, verschijnt in november 2021.