Artiest

The Weeknd

  1. Artiestenchevron right
  2. The Weeknd
The Weeknd is het pseudoniem van de Canadese producer en zanger Abel Tesfaye. Met zijn mix van hiphop, elektronische R&B en disco beleeft The Weeknd in 2015 zijn grote doorbraak. Hij scoort in Nederland nummer 1-hits met Blinding Lights en Starboy, een samenwerking met Daft Punk.

Biografie
Abel Makkonen Tesfaye wordt op 16 februari 1990 geboren als zoon van Ethiopische ouders. Op 21-jarige leeftijd weet hij de aandacht van de muziekindustrie op zich te vestigen wanneer hij binnen een kalenderjaar drie mixtapes in eigen beheer uit brengt, te weten Thursday, Echoes Of Silence en House Of Balloons. Hij wordt getekend door Universal, dat de albums een jaar na dato als 3-cd-box uitbrengt onder de titel Trilogy. Datzelfde jaar is hij te horen op singles van rappers Drake en Wiz Khalifa. Een album bij zijn nieuwe werkgever laat ook niet lang op zich wachten: Kiss Land verschijnt in 2013, zij het met povere verkoopresultaten in Nederland.

Vijftig Tinten Grijs

Het grote publiek leert The Weeknd kennen wanneer hij in 2014 te horen is op de hit Love Me Harder van Ariana Grande. Voor de soundtrack van de boekverfilming Fifty Shades Of Grey uit 2015 maakt hij de track Earned It, dat zijn eerste top 10-notering wordt in Nederland. Begin juni verschijnt de single Can't Feel My Face, dat de top 3 van de charts bereikt. Het succes van deze singles katapulteert The Weeknd in de stratosfeer en zijn volgende album, Beauty Behind The Madness, komt in september 2015 op nummer 2 binnen in de Album Top 100, onder de concertregistratie van Toppers In Concert.

Nummer 1-hits

Ruim een jaar na het verschijnen van Beauty Behind The Madness staat The Weeknd tweemaal in de top 10 van de singlecharts genoteerd, met Starboy en I Feel It Coming, beide samenwerkingen met het Franse elektronicaduo Daft Punk. Starboy is de eerste nummer 1-hit voor The Weeknd en het gelijknamige album landt op nummer 3 in de albumlijst. De EP My Dear Melancholy, uit 2018 piekt wederom op de derde spot in het verkoopoverzicht. Alle voorgaande hitnoteringen verbleken wanneer de single Blinding Lights vroeg in 2020 in totaal zeven weken op nummer 1 staat. Het album After Hours komt in maart op nummer 1 binnen en keert in mei en juni terug op de eerste plek. Begin 2021 verschijnt zijn eerste Greatest Hits-album, The Highlights.