Artiest

Nelly Furtado

  1. Artiestenchevron right
  2. Nelly Furtado
Nelly Furtado is een Canadese zangeres, liedjesschrijver en actrice, die in 2001 wereldwijd doorbreekt met de single I’m Like A Bird. In totaal scoort ze acht top 10-noteringen in Nederland, waaronder de nummer 1-hit All Good Things (Come To An End).

Biografie

Nelly Kim Furtado wordt op 2 december 1978 geboren in Victoria, British Columbia, Canada, als dochter van Portugese ouders. Op achtjarige leeftijd krijgt ze van haar ouders een cassetterecorder cadeau en neemt hiermee haar stem op. Drie jaar later kan ze een keyboard aan haar prille instrumentarium toevoegen. Furtado begint haar eigen liedjes te schrijven. Ze laat zich inspireren door artiesten als Janet Jackson, Radiohead, TLC, U2 en Pink Floyd. Op achttienjarige leeftijd doet ze mee aan een talentenjacht in Toronto. Daar ontmoet ze een manager die haar in contact brengt met de vooraanstaande Canadese producers Gerald Eaton en Brian West. Aanvankelijk slaat de jonge Furtado het aanbod af, omdat ze liever door Europa wil reizen. De producers blijven aandringen een demo met haar op te nemen en uiteindelijk komt de zangeres opdraven in hun studio.

Whoa, Nelly!

Samen met Eaton en West werkt Furtado aan haar debuutalbum, Whoa, Nelly!, dat in oktober 2000 verschijnt. De single I’m Like A Bird wordt in februari 2001 uitgebracht en staat een maand later in de Nederlandse top 10. Ook de opvolger Turn Off The Light bereikt dat jaar de top 10. Het album brengt in augustus twee weekjes in de top 10 van de verkooplijst door, nadat Nelly Furtado een geslaagd optreden geeft op Lowlands. Er volgen nog twee singles in 2002, Shit On The Radio (Remember The Days) en Hey, Man!, maar dit zijn geen top 10-hits. Die zomer geeft Furtado een concert in Amsterdam en is ze te zien op grote Europese festivals als Roskilde, Glastonbury en Rock Werchter. Ze is als zangeres te horen op platen van hiphopartiesten als Jurassic 5, Swollen Members, The Roots, Ms. Jade en Missy Elliott. Met latinzanger Juanes neemt ze het duet Fotografia op.

Folklore

Op 20 september 2003 wordt Nelly Furtado moeder. Haar dochter heet Nevis Chetan. De vader is Jasper Gahunia, met wie ze in 2005 de relatie verbreekt. Lang bijkomen van de zwangerschap is er niet bij voor de zangeres, want eind dat jaar verschijnt de single Powerless (Say What You Want). Het nummer is begin 2004 een top 10-hit in Nederland. Haar tweede album Folklore verschijnt vlak voor de kerst en is eveneens een groot succes. De powerballad Try is in het voorjaar van 2004 een bescheiden hitje, maar Furtado keert in de zomer terug in de top 10 met het officiële EK-lied Força. Er volgt in het najaar nog een hitsingle van het album Folklore, te weten Explode. In dezelfde periode neemt Furtado duetten op met Micheal Bublé, Justin Timberlake en Daddy Yankee.

Loose

Nelly Furtado blijft haar liefde voor hiphopmuziek trouw en neemt sterproducer Timbaland in de arm voor de productie van haar derde album Loose. De eerste single is Maneater, dat ondanks veelvuldige airplay op zowel radio als tv net niet de top 10 bereikt. Het album verschijnt in juni 2006. In dezelfde maand treedt Nelly Furtado op tijdens Pinkpop. De volgende single is Promiscious, een rapduet met Timbaland, maar ook deze single weet de top 10 niet te halen. Furtado blijkt echter een troef in handen te hebben met de derde single van Loose; het samen met Chris Martin geschreven All Good Things (Come To An End). Het nummer staat begin 2007 vijf weken bovenaan de charts en is daarmee de grootste hit uit haar carrière.

Laatste concert in Nederland

De opvolger Say It Right ligt in het voorjaar eveneens op ramkoers voor de nummer 1-positie, maar komt niet voorbij de jumpstylehit Freefall van Jeckyll & Hyde. Terwijl Say It Right op nummer 2 staat, bevindt ook Give It To Me, de samenwerking van Furtado met Timbaland en Justin Timberlake, zich in de top 10. Het album Loose brengt in 2007 lange tijd in de top 10 door, maar piekt pas op de tweede plek nadat in juli het duet Te Busque met Juanes op single verschijnt. Exact een jaar later geeft Nelly Furtado een groot openluchtconcert in het Westerpark te Amsterdam. Dat is tevens haar laatste concert ooit op Nederlandse bodem. Dat jaar neemt ze nog duetten op met Anne Murray, Zero Assoluto en James Morrison. Die laatste, getiteld Broken Strings, verschijnt eind 2008 op single. Het duet is begin 2009 haar laatste Nederlandse top 10-hit.

The Spirit Indestructible

Nelly Furtado lijkt niet te stoppen. Ze neemt tracks op met uiteenlopende artiesten als Tiësto, Timbaland, Tommy Torres, Flo Rida, Ivete Sangalo, N*E*R*D, Antonio Carmona, K’naan en Andrea Bocelli. Een aantal hiervan scoren goed in de hitlijsten. Echter, het Spaanstalige album Mi Plan wordt in 2009 minder goed ontvangen en brengt geen hits voort. Er verschijnt een Best Of-cd in 2010, maar een volwaardig album laat dan nog twee jaar op zich wachten. The Spirit Indestructible verschijnt in september 2012, ruim zes jaar na Furtado’s laatste Engelstalige album. De single Big Hoops (Bigger The Better) is een heel klein hitje en tot op heden haar laatste. Haar platencontract wordt hierna beëindigd. Op haar eigen label Nelstar brengt ze in 2017 wel nog het album The Ride uit. Deze haalt de verkooplijsten niet.

Nummers van Nelly Furtado