Artiest

Willy Alberti

  1. Artiestenchevron right
  2. Willy Alberti
Zou het zesjarige jochie dat stond te zingen op de biljarttafel in het café van zijn vader Co ooit hebben gedacht dat hij later een beroemd en internationaal succesvol zanger zou worden? Vast niet! Toch was dat precies wat er gebeurde met de kleine Willy Alberti.

Geboren op 14 oktober 1926 als Careltje Verbrugge groeide hij samen met zijn neefje Jantje van Musscher - die later als Johnny Jordaan nét zo beroemd zou worden – op in de Jordaan. Ontdekt door ‘ome Henk’ Schwarts debuteerde Willy Alberti op 13-jarige leeftijd in de Amerikaanse operette Rose Marie in Carré.

Willeke

Tijdens de oorlog trad Willy op in allerlei etablissementen rondom het Leidseplein, waar hij ook zijn vrouw Ria ontmoette. Uit hun huwelijk, dat stand hield tot Willy’s dood in 1985, werd dochter Willeke geboren (1945) en zoon Tonny (1950). Ondertussen was de ster van Willy Alberti tot grote hoogte gestegen. Hij vertolkte met evenveel gemakkelijk volkse smartlappen, opera’s of vrolijke Italiaanse liedjes.

Familie

Willy trad op voor de radio in AVRO's Bonte Dinsdagavondtrein, beleefde als ‘Tenore Napolitano’ zijn televisiedebuut bij Tom 'Dorus' Manders en scoorde als eerste Nederlander een Amerikaanse hit met het Italiaanse Marina. Willy reisde zelfs naar Amerika, waar Max Tak hem verder hielp een carrière op te bouwen. Maar Willy miste zijn familie en keerde terug naar z’n geliefde Amsterdam.

Edison

Met dochter Willeke, die het zangtalent van haar vader heeft geërfd, presenteerde hij zijn eigen tv-shows. Willy zong verschillende duetten met Willeke waaronder 'Dat Afgezaagde Zinnetje' en het onvergetelijke 'Niemand Laat Zijn Eigen Kind Alleen'. Als eerste Nederlandse artiest kreeg Willy tijdens het Grand Gala Du Disque in 1960 een Edison uitgereikt.

Geliefd

Een terechte waardering voor een geliefde publiekszanger die in 1985 als gevolg van een ernstige ziekte veel te jong overlijdt. Willy Alberti wordt herinnerd als een groot zanger maar vooral als een warm mens.