Artiest

Falco

  1. Artiestenchevron right
  2. Falco

Falco was een Oostenrijkse zanger. Hij scoort in de jaren tachtig grote hits met Jeanny, Der Kommissar en Rock Me Amadeus, dat de enige Duitstalige nummer 1-hit ooit is in de VS. Hij komt op 6 februari 1998 door een auto-ongeluk om het leven. Hij is dan 40 jaar.

Biografie

Johann Hölzel wordt op 19 februari 1957 in Wenen geboren. Hij geldt als een muzikaal wonderkind en mag op zeer jonge leeftijd al naar het conservatorium, waar hij zijn diploma met vlag en wimpel behaalt. Hij houdt zowel van klassieke muziek als van popmuziek. In zijn tienerjaren verhuist hij naar West-Berlijn. Hij besluit echter al snel om terug te keren naar Wenen, waar hij bassist wordt van de band Umspannwerk en betrokken raakt bij de groep Spinning Wheel. Hij sluit zich aan bij de Weense krautrockband Drahdiwaberl en noemt zichzelf vanaf dat moment Falco, naar de Duitse skiër Falko Weissflog. In 1981 brengt Drahdiwaberl het album Psychoterror uit, met daarop de door Falco geschreven song Ganz Wien. Hij is als bassist nog wel betrokken bij het tweede album van de Weense shockrockers Drahdiwaberl, maar gaat in 1982 solo.

Jeanny

Zijn solodebuut Einzelhaft verschijnt in 1982 en bevat naast een nieuwe versie van Ganz Wien de hitsingle Der Kommissar. De plaat staat op nummer 1 in Oostenrijk en Duitsland. In Nederland is het Neue Welle-nummer een top 20-hit en de single wordt onverwacht een discokraker in de VS. Het album Junge Roemer wordt in 1984 uitgebracht, zij het zonder grote hits buiten het Duitse taalgebied. De opvolger Falco 3 ligt een jaar daarna in de schappen. De eerste single is Rock Me Amadeus, dat in diverse Europese landen naar de top van de hitparades schiet, al brengt het nummer in Nederland aanvankelijk weinig teweeg. Dat is wel anders met de volgende single, Jeanny, die door diverse radiostations indertijd geboycot wordt vanwege de opzienbarende songtekst over de (vermeende) stalker van een zeventienjarig meisje. De muzikale krimi staat in het voorjaar van 1986 desondanks vier weken op nummer 1.

Rock Me Amadeus

Terwijl Falco de Europese hitlijsten aanvoert met Jeanny staat hij drie weken bovenaan de Billboard Hot 100 met een remix van Rock Me Amadeus. Nooit eerder noch daarna heeft een Duitstalig liedje op nummer 1 gestaan in de VS. De remix van Rock Me Amadeus wordt ook in Nederland uitgebracht en die bereikt de tweede plek, onder de heruitgave van de Sam Cooke-single Wonderful World voor een spijkerbroekreclame. Falco blijft in eigen land geliefd en brengt aldaar nog vier albums en tientallen singles uit. Falco verdwijnt na 1986 in Nederland van de radar. Hij overlijdt op 6 februari 1998 op veertigjarige leeftijd aan de gevolgen van een verkeersongeluk op de Dominicaanse Republiek. Postuum verschijnen er nog drie studioalbums met nooit eerder uitgebracht materiaal, enkele live-cd’s en een paar albums met nieuwe bewerkingen van zijn hits.