Artiest

Racoon

  1. Artiestenchevron right
  2. Racoon
Nederlandse formatie uit Zeeland, die een reeks aan hits op zijn naam mag zetten en veelvuldig te zien is op festivals door het land. De mannen lieten voor het eerst van zich horen met de single 'Feel Like Flying' uit 2000. Er volgen ontelbare optredens en het nummer 'Love You More' wordt een monsterhit in de zomer van 2005.

Racoon start in 1997 oorspronkelijk als duo, Bart van der Weide (zang) en Dennis Huige (gitaar). Ze stappen uit de (hardcore) band Vict’em en besluiten zich op een totaal andere muziekstroming te richten. Als nieuw geboren band brengen zij, voor het eerst onder de naam Racoon, drie liedjes uit op de verzamel-cd van het Nederlands Pop Instituut; Characters. Binnen een paar maanden vullen Stefan de Kroon (bas) en Paul Bukkens (drums) op en vormt de band zijn huidige bezetting.  

Debuutalbum

Na een optreden op het Noorderslagfestival in 1999 komen de aanbiedingen van platenmaatschappijen binnen en de mannen van Racoon sluiten zich aan bij het S.M.A.R.T label van Sony. Deze samenwerking leidt in januari van 2000 tot de release van het debuutalbum, Till Monkeys Fly, geproduceerd door Michel Schoots (Urban Dance Squad). Binnen een paar maanden is de eerste single ‘Feel Like Flying’ een hit en speelt Racoon op Parkpop en Lowlands. 

Here We Go Stereo

Tijdens de zomer van 2001 is Racoon druk in de weer met het opnemen van het tweede album Here We Go Stereo. In een paar weken wordt het album opgenomen. Naast bassist ontpopt Stefan zich op het album tot toetsenist en neemt hij bij het nummer ‘Luka’s Song’ (geschreven voor zijn dochtertje) de zang op zich. Voorafgaand aan dat album wordt de single ‘Eric’s Bar’ uitgebracht, een ode aan het café dat wordt gerund door een goede vriend van de band. Ook deze single wordt goed ontvangen, de video wordt dan ook veel gedraaid op de muziekzenders MTV en TMF. De Nederlandse muziekpers is lovend, Racoon staat definitief op de kaart (er wordt zelfs een sample van het nummer ‘Reach’ gebruikt in een aantal reclamespotjes voor pindakaas). 

Marlboro Flashback Tour

Na de landelijke promotietour van Here We Go Stereo wordt Racoon gevraagd om nummers van hun muzikale helden te vertolken in de Flashback Tour. Na wat heen en weer gepraat wordt er uiteindelijk gekozen voor Faith No More. Racoon wordt tijdelijk versterkt door een extra toetsenist en voor de gelegenheid worden er pakken uit de kast getrokken. Geheel in stijl worden nummers als ‘We Care A Lot’ en ‘King For A Day’ vol overtuiging ten gehore gebracht in venues als de Stairway to Heaven en de Melkweg.  

Te stil rond Racoon

Met deze successen op zak is in 2003 de tijd rijp om op Pinkpop te gaan spelen. Toch is dit niet voldoende reden voor Sony om de band te behouden en de samenwerking wordt in augustus van dat jaar beëindigd. Dan wordt het voor de pers en het grote publiek ineens erg stil rond Racoon. De band vindt nieuw onderdak gevonden bij platenmaatschappij PIAS. Ruim twee jaar wordt er aan een nieuw album gewerkt en in 2005 verschijnt Another Day. Ook wordt er een gelijknamige korte film bij drie singles gemaakt. De wat meer akoestische nummers worden enthousiast ontvangen. 'Love You More'. In november wordt het nummer opgevolgd door 'Laugh About It'.  

Buitenland

Racoon treedt in december 2005 voor het eerst in het buitenland. Ze spelen in Antwerpen. Vanaf 2006 wil de band zich meer en meer gaan richten op het buitenland. Voor 2006 staan België en Duitsland op het programma.  

Succes

2006 is een succesvol jaar voor Racoon. Another Day krijgt de platina status en ze winnen een Edison. En natuurlijk niet te vergeten:  Racoon is de grote winnaar tijdens de 3FM Awards. Daar winnen ze twee awards (Beste Artiest Pop en Beste single) en strijken ook nog eens de Schaal van Rigter op voor de meest gedraaide plaat van het afgelopen jaar. 

'Close Your Eyes'

Als dank aan hun fans biedt Racoon begin 2007 twee nog niet eerder uitgebrachte tracks gratis aan. Eén van de singles is 'Close Your Eyes'. De band besluit om het nummer als single uit te brengen. 'Close Your Eyes' is ook te horen tijdens de aftiteling van de Nederlandse film Kicks

Before You Leave

Na het succesvolle Another Day uit 2005 komt er eind februari (2008) een nieuw album uit, Before You Leave. 'Lucky All My Life' is de eerste single die verschijnt. Het is een luisternummer in de stijl van de hit 'Love You More'. Ook de nummers 'Clean Again' en 'My Town' zijn singles. 

Liverpool Rain

Na een lange periode in de studio komt het langverwachte album Liverpool Rain in juni 2011 uit, dat deels in de legendarische Abbey Road Studios is opgenomen. Voorafgaand aan dat album wordt de eerste single 'No Mercy' gereleased. Groots opgezet, begeleid door het London Chamber Orchestra. Het nummer wordt een grote hit. Na deze single worden nog 5 (!) nummers van dit album op single uitgebracht. 'Took a Hit', 'Don't Give Up the Fight', 'Liverpool Rain', '2014' en 'Freedom'. 

15 jaar Racoon

Het vijftienjarig jubileum van de band wordt in 2013 gevierd met een verzamelaar van alle singles, The Singles Collection, en een theatertournee door Nederland in het najaar. 

Prijzen

Er volgt een prijzenregen in 2013: de Popprijs 2012 op het festival Noorderslag, een Edison-publieksprijs voor Beste Song voor 'Oceaan' en de Gouden Notekraker 2013, een prijs voor artiesten van collega's uit het vak. Racoon ontvangt eerder ook een aantal 3FM Awards en een Gouden Harp. 

3FM Serious Request 2013

Op verzoek van 3FM schrijft Racoon de themasong voor hun eindejaarsactie 3FM Serious Request 2013. Het nummer 'Shoes Of Lightning' verschijnt in november van dat jaar en gaat over hoe je moet doorzetten, ook als het allemaal niet zo makkelijk gaat. De opbrengst van het nummer komt ten goede van het Rode Kruis, dat in dat jaar samen met 3FM geld inzamelt voor het terugdringen van kindersterfte door diarree.

All In Good Time

Racoon kondigt in november 2014 het zesde studioalbum All In Good Time aan. Voor de nieuwe plaat houdt de band de grootste tour die ze tot dan toe gedaan hebben. 'Brick By Brick' is de eerste single van het album dat in februari 2015 uitkomt.