Artiest

Eels

  1. Artiestenchevron right
  2. Eels
Amerikaanse alternative band die in 1996 zijn debuutalbum Beautiful Freak uitbrengt. Met 'Novocaine For The Soul' scoort Eels een (radio)hitje in ons land.

In 1985 debuteert ‘E ‘ als Mark Everett met het in eigen beheer uitgebrachte album Bad Dude In Love. Vlak na de release verlaat hij thuisgrond Virginia om in Los Angeles zijn geluk als muzikant te beproeven.

Solowerk

In 1992 tekent hij een contract met platenmaatschappij Polydor, dat zijn albums A Man Called (E) (1992) en Broken Toy Shop (1994) uitbrengt. Terwijl E werkt aan zijn derde soloalbum, ontmoet hij samen met zijn drummer Butch Norton de muzikant Tommy Walter. Met zijn drieën richten zij Eels op. In 1996 brengt de band haar debuut uit: Beautiful Freak. Een melancholische plaat waarop de teksten van de gekwelde E uitstekend tot hun recht komen. Met 'Novocaine For The Soul' en 'Susan's House' scoort Eels enkele bescheiden hitjes. Na de tournee verlaat Tommy Walter de band.

Zelfmoord

Niet veel later pleegt E's zus Elizabeth zelfmoord en wordt bij zijn moeder de diagnose kanker gesteld. Als reactie verschijnt in 1998 Eels' meest depressieve plaat: Electro-Shock Blues. Eind 1998 wordt een deel van de tournee van de band afgezegd als E's moeder komt te overlijden. In 2000 blijkt het nieuwe album Daisies Of The Galaxy zeer vrolijk. 'I Like Birds' en 'Mr. E's Beautiful Blues' springen eruit op dit goed ontvangen album.

Souljacker

In 2001 komt dan Souljacker. Weer maakt de band een grote sprong ten opzichte van eerdere albums. Op Souljacker overheersen, onder invloed van  PJ Harvey’s gitarist John Parish, vooral de gitaren. Na de tournee ter promotie van de plaat verlaat drummer Butch de groep.Anno 2003 is het album Shootenanny! verschenen, waarop diverse gastmuzikanten te horen zijn. De tournee wordt een rockshow met de nadruk op harde gitaren. Als reactie daarop maakt Eels in 2005 de introspectieve dubbel-cd Blinking Lights and other revelations.

Strijkorkestje

De plaat bevat het hitje 'Hey man (now you're really living)' en wordt gevolgd door een semi-akoestische tournee waarbij Eels (op dat moment bestaand uit E, Chet en Big Al) wordt bijgestaan door een strijkorkestje.In 2006 gooit Eels het over een hele andere boeg en gaat touren met eigen nummers, maar ook met nummers van Frank Sinatra (That's life), Will Dixon (Crazy love) en Tom Waits (Jesus Gonna Be Here).

Beginperiode

2007 lijkt een rustig Eels-jaar. Schijn bedriegt. In 2008 komt  Meet The EELS: Essential EELS Vol. 1 uit dat de beginperiode van Eels weer moet geven. Hierop staan 24 nummers en 12 videoclips. Daarnaast verschijnt er een dubbel-CD en DVD met daarop B-kantjes, door Eels gemaakte filmmuziek en nooit eerder uitgebracht werk.