Artiest

Maroon 5

  1. Artiestenchevron right
  2. Maroon 5
Pop/rock-band uit Los Angeles die in 2004 met 'This Love' en 'She Will Be Loved' grote hits scoren in Nederland. Maroon 5 bestaat uit zanger en gitarist Adam Levine, gitarist James Valentine, toetsenist Jesse Carmichael, bassist Mickey Madden en drummer Matt Flynn, die de in 2006 gestopte Ryan Dusick heeft vervangen.

Onder hun oude naam Kara's Flowers brengen vier leden van Maroon 5 - James Valentine sluit zich pas in 2001 aan bij de band - in 1997 het album The Fourth World uit. De plaat flopt echter. De band verandert hun naam in Maroon en later in Maroon 5. Vervolgens lukt het in 2002 wel om in de Verenigde Staten door te breken.

Songs About Jane

Het eerste album van Maroon 5 is getiteld Songs About Jane. De 'Jane' uit de titel is de ex-vriendin van zanger Adam Levine. Veel nummers op het album gaan over haar. De relatie tussen Adam en Jane eindigt ten tijde van de opname van de CD.

Monsterhit

Het nummer 'Harder to Breathe' komt in november 2003 uit op single in Nederland. 3FM pikt Maroon 5 direct op, maar de band scoort met het nummer niet de hit die ze voor ogen hadden.

De opvolger 'This Love' daarentegen wordt een monsterhit.  Het nummer is niet van de radio te branden en wordt één van de meest gedraaide nummers van 2004 op de Nederlandse radio.

'She Will Be Loved' verschijnt in de zomer van 2004 op single. Alle drie de nummers zijn afkomstig van het album Songs About Jane.

Grammy's

Maroon 5 wint in 2005 een Grammy Award voor Beste Nieuwe Artiest. In hetzelfde jaar treedt de band in Philadelphia op tijdens Live8. Een tweede Grammy volgt in 2006 als de band voor 'This Love' de prijs wint voor Beste Popnummer door een duo of groep.

Nieuw album

Het tweede album It Won't Be Soon Before Long van Maroon 5 wordt wereldwijd uitgebracht op 22 mei 2007. Het album klinkt, in vergelijking met zijn voorganger, sexier en sterker. Volgens gitarist James Valentine is het nieuwe album daarnaast dansbaarder dan het vorige album.

Singles

Voordat het tweede album verschijnt, komt in maart 2007 de single 'Makes Me Wonder' uit. Nadat die plaat de hitlijsten onveilig heeft gemaakt, komt in de zomer van 2007 'Wake Up Call' uit.

Misery

Hoewel het publiek weinig van de band hoort, zitten ze alles behalve stil. In de zomer van 2010 is het eindelijk zover: 'Misery', de eerste single van het nieuwe album Hands All Over komt uit. Voordat deze plaat in september uitkomt, gaat de band eerst een maand intensief op tour met het nieuwe materiaal.

Overexposed

Na Misery volgt het vierde studioalbum van Maroon 5: Overexposed. De plaat wordt uitgebracht in juni 2012. Volgens de band is het hun meest 'poppy' album, aangevuld met een beetje rock, dance, disco en reggae. 

Little darker

In het voorjaar van 2013 laat James Valentine weten dat de band in de studio werkt aan een vijfde studioalbum. "The stuff we're working on now, it definitely has gone maybe a little darker in its sound, maybe back a little bit more to what we kind of did on Songs About Jane, but at this point we do have all kinds of different songs and it is early".

Vijfde album

De plaat heet V en wordt uitgebracht in september 2014. Op de cd staan meerdere liedjes die niet meer van de radio zijn af te slaan. 'Animals', 'Maps' en 'Sugar' zijn voorbeelden. Bij een nieuw succesvol album hoort natuurlijk ook een wereldwijde tour, dus touren de mannen vanaf februari 2015 Noord-Amerika, Europa en Afrika.