Artiest

Lil Kleine

  1. Artiestenchevron right
  2. Lil Kleine
Lil Kleine is het pseudoniem van de Amsterdamse rapper Jorik Scholten. Hij scoort in 2015 zijn eerste nummer 1-hit met Drank & Drugs, een samenwerking met collega Ronnie Flex. Daarna volgt nog een hele rits aan veel gestreamde Nederlandstalige hiphopsongs, waaronder Niet Omdat Het Moet, Alleen, Krantenwijk, Loterij en Jongen Van De Straat.

Biografie

De carrière van Jorik Scholten gaat van start als hij acht jaar oud is. Hij danst en acteert graag. Rapper Lange Frans is onder de indruk van Scholtens rapkwaliteiten en besluit hem te helpen. In de zomer van 2012 brengt Lil Kleine in samenwerking met Appelsap, Patta, Nike en Faberyayo de EP Tuig Van De Richel uit. Dat najaar verzorgt hij een rap op de single Het Leven Is Een Melodie van Brett, de titelsong van de film De Groeten Van Mike.

Ali B Op Volle Touren

Voor het tv-programma Ali B Op Volle Touren herschrijft Danny de Munk samen met producer Eric van Tijn het nummer Tuig Van De Richel. Lil Kleine maakt op zijn beurt een nieuwe versie van De Munks nederpopklassieker Zo Verdomd Alleen. Zo komt hij onder de aandacht bij een groot publiek. We zien Scholten ook in een aflevering van het derde seizoen van de BNN-serie Van God Los.

Drank & Drugs & Ophef

Als een groep jonge rappers en producers in 2015 door platenfirma Top Notch naar Schiermonnikoog wordt gestuurd, ontstaat daar het gelegenheidsproject New Wave, inclusief de nummer 1-hit Drank & Drugs. De track is een samenwerking met Ronnie Flex en krijgt al snel een Duitse vertaling. De videoclip veroorzaakt veel ophef, al is het beslist niet de laatste keer dat Scholten negatief in de publiciteit komt. Het komt zijn imago als rapper enkel ten goede, want hij is een van de meest gestreamde Nederlandse artiesten ooit, naast Snelle, Boef en Frenna.

Ongekend succes

In februari 2016 brengt Lil Kleine zijn debuutalbum Wop! uit. De plaat brengt maar liefst drie top 10-hits voort: Niet Omdat Het Moet, Bel Me Op en 1, 2, 3 (allen met Ronnie Flex). Het album staat negen weken op nummer 1. De opvolger Alleen uit 2017 doet het zelfs nog beter. Dat album staat ruim vier jaar onafgebroken in de verkooplijst, waarvan twaalf weken bovenaan. Ook zijn derde langspeler Jongen Van De Straat weet de eerste plek te behalen, zij het slechts vier weken, en is na 64 weken uit de albumlijst verdwenen. De EP Kleine tikt in 2021 de vierde plek van de Album Top 100 aan.