Artiest

Jewel

  1. Artiestenchevron right
  2. Jewel
Amerikaanse singer-songwriter die in de Verenigde Staten doorbreekt met 'Who Will Save Your Soul', Nederland gaat pas overstag met de single 'Foolish Games', uit 1997. Ook 'Hands' (1998) en 'Standing Still' (2001) worden een hit. In 2003 verschijnt 'Intuition' op single.

Jewel Kilcher groeit op in Anchorage Alaska, waar ze op haar zesde al haar eerste artistieke ervaringen opdoet met een jodelact die ze samen met haar ouders opvoert op lokale folkfestivals. Op haar achtste scheiden haar ouders en Jewel stort zich op het schrijven van gedichten en liedjes. Opmerkelijk, gezien Jewel last heeft van Dyslexie. Na verloop van tijd verhuist Jewel met haar moeder naar San Diego, waar ze door financiële problemen gedwongen komt te wonen in een oude Volkswagen bus. Jewel begint op te treden in plaatselijke cafés en bars en wordt een doorslaand succes. Eind 1993 wordt ze daar opgemerkt door iemand van platenmaatschappij Atlantic.

Pieces of You

Begin 1995 wordt Jewel's debuutalbum Pieces of You uitgebracht. Het duurt maar liefst 14 maanden voordat dit album een plekje kan veroveren in de Amerikaanse Billboard hitlijsten. Nadat de single 'Who Will Save Your Soul' een grote hit wordt in Amerika is Jewel's album een best-seller. Twee andere hits 'You Were Meant for Me' en het melancholische 'Foolish Games' volgen. In totaal gaat het album 10 miljoen keer over de Amerikaanse toonbank.

Spirit

In 1998 komt haar tweede album Spirit uit. De single 'Hands' wordt een hit. Twee jaar later verschijnt (in Amerika) Chasing Down The Dawn, een gesproken woord cd met daarop 62 Jewel gedichten. Eind 2001 wordt 'Standing Still' op de Amerikaanse radiostations gedraaid. Het nummer is terug te vinden op This Way, het derde Jewel-album.

Succes blijft uit

Na dit album volgen er nog vele, maar échte hits scoort de zangeres niet meer. Wel kent de zangeres een vaste schare fans waar ze altijd op kan rekenen.